Egyelőre csak nagyon kevesen, és csak egészségesek kapják az orosz oltást

  •  
  •  
  •  

Megjelent az orvosoknak szánt tájékoztató az orosz vakcina kapcsán. Ennek alapján az oltóanyagot olyanok kapják, akik nem szenvednek krónikus betegségben – írja a 444.

A Szputnyik V-vel a héten kezdenek el oltani Magyarországon. Ez egyelőre még csak a decemberben leszállított és bevizsgált szállítmány felhasználását jelenti, a később érkezett adagokat még nem adják be. A most rendelkezésre álló mennyiség 2800 ember beoltására elegendő.

Őket a vakcinára regisztrált, krónikus betegségben nem szenvedők közül választják ki. 560 fővárosi háziorvost kérnek arra, hogy válasszanak ki praxisukban öt embert, aki az oltópontokon kapja meg a Szputnyik V oltóanyagot.

A Magyar Orvosi kamara korábban sürgette, hogy adjanak ki a vakcinához egy orvosoknak szóló tájékoztatót. Ez most megjelent az OGYÉI honlapján, ám hangsúlyozzák, hogy ez még „nem hivatalos és vizsgálatokon alapuló (európai szabályoknak megfelelő) alkalmazási előírás, hanem az alkalmazáshoz iránymutató előírás”.

A tájékoztatóban tételesen felsorolják, kiknek nem ajánlott az orosz oltóanyag beadása. Müller Cecília keddi tájékoztatóján azt mondta, „maximális biztonságra törekedve” inkább úgy döntöttek, egyelőre csak krónikus betegségben nem szenvedők kapják ezt a típusú vakcinát.

A dokumentum szerint egyébként a klinikai epidemiológiai biztonságossági vizsgálatok folyamatban vannak, egy köztes elemzés szerint a hatásosság meghaladja a 91 százalékot.

Az orosz védőoltásból érkezett már további 21 ezer ember oltására elegendő adag, de azok bevizsgálása még folyamatban van. Összesen 1 millió ember beoltására elegendőt vásárolt a kormány.

, , , , ,