Egyenruhák, fegyverek, hadieszközök a Repülőnapon

  •  
  •  
  •  

Egy busznyi újpesti gyermek és kísérőik juthattak el az augusztus 3-4. között megrendezett, Kecskeméti Repülőnapra, köszönhetően azoknak a belépőjegyeknek, amelyeket Újpest Önkormányzata igényelt a Honvédelmi Minisztériumtól. A világon egyedülálló kétnapos repülőesemény idén látogatói csúcsot döntött: több mint hatvanezren voltak kíváncsiak a látványos katonai bemutatóra, légiparádéra, ahol ezúttal hét ország kötelékei vettek részt.

Az újpesti önkormányzatnak köszönhetően, dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő és Hladony Sándor önkormányzati képviselő kezdeményezésére, a látványos katonai programon idén első ízben vehettek részt újpesti iskolások ingyenesen. A Napközis Tábor kis lakói között meghirdetett lehetőségre 37 újpesti gyermek jelentkezett, akik kísérőikkel a szombati napon utazhattak a rendezvényre.

A főként fiúkból álló csapatot lenyűgözte a látványos légiparádé, a különböző hadibemutatók és természetesen az egyenruhák, fegyverek, harci eszközök.
– Még soha nem jártam a Repülőnapon. Nekem főleg az tetszett, hogy először láttam igazi tankot, bele is ülhettünk a járművekbe, közelről megnézhettünk, megfoghattunk mindent. Láttuk a tűzszerészeti robotokat, nagyon érdekesek voltak – mondta a hetedikes Bence. Elárulta, hogy neki a katonák egyenruhája tetszett a legjobban, szívesen bújna maga is hasonlóba – tette hozzá.

Az újpesti diákok megnézhettek mindent, a civil katonai lélektani csoport sátránál még egy afgán katonai sapkát is felpróbáltak.  A több mint 35 fokos hőségben rendre előkerültek a szomjoltó vizespalackok, de jól jöttek az útra kapott, Újpest címerével díszített baseball sapkák is.

Útközben hazafelé a nagyobbacskák közül néhányan bevallották, nem tartják lehetetlennek, hogy néhány év múlva, hivatásos katonaként már velük is találkozzunk a Repülőnapon. A csapat kora este elcsigázottan, de elvarázsolva, sok élménnyel feltöltődve érkezett vissza Újpestre.

Hőségben is vonzó esemény

A trópusi hőség, a legmagasabb, piros riasztás ellenére is csaknem 60 ezren látogattak ki a Nemzetközi Repülőnapra és Haditechnikai Bemutatóra az elmúlt hétvégén Kecskeméten. A kétnapos légi parádén 22 ország, csaknem 150 repülőgéppel képviseltette magát. A kilátogatók olasz, spanyol, de orosz gépeket is láthattak a kecskeméti bázis egén.

G.R.