Egymás gondolatainak megismerése a cél

  •  
  •  
  •  

Szurkolói ankétot tartott az újpesti rendőrkapitányág a Szusza Ferenc Stadionban a Siófok elleni meccs előtt. A rendőrség célja azonban ezúttal nem a figyelmeztető tájékoztatás, hanem a drukkerek álláspontjának megismerése volt. A rendhagyó találkozó Hladony Sándor önkormányzati képviselőt is érdekelte.

A november 16-án tartott összejövetelen dr. Terdik Tamás újpesti rendőrkapitány már az elején leszögezte: nem az a célja, hogy jobb belátásra bírja a drukkereket, hanem problémáikat, gondolataikat szeretné megismerni. A gondolatcsere céljából szervezett találkozóra Hladony Sándor önkormányzati képviselő is ellátogatott.

Dr. Terdik Tamás az első kérdések és felvetésekre úgy válaszolt, az olykor túlbiztosítottnak tűnő rendőri jelenlétet illetve az intézkedési lehetőségeket jogszabályok írják elő és bár akadhatnak negatív példák, az egyenruhások nem a kollektív bűnösség elve alapján kezelik a drukkereket.

– A rendőrségnek pirotechnikai eszköz használata vagy verekedés esetén lehetősége lenne akár az egész szektor kiürítésére, azonban nem célunk megbolygatni a tábort. Már csak azért sem mert a korszerű kamerák segítségével a renitensek azonosíthatók és a mérkőzés után kiemeljük őket a tömegből vagy lakásukon keressük fel őket – magyarázta Terdik Tamás.

Emlékeztetett arra, hogy a pirotechnikai eszközök használatát jogszabályok tiltják és a beazonosítást sem szabad azzal akadályozni, hogy valaki eltakarja az arcát.

A rendőrkapitány hozzátette: a renitens magatartás a futballklubra nézve is káros, egyben azt kérdezte hallgatóságától, hogy ki tudnák-e zárni soraikból a botrányokozókat, akik egyébként a rendőrség és az itt megjelentek szerint is a tömeg egy kis hányadát képezik valójában.

Szurkolói oldalról felvetődött továbbá az a kérdés, miért nem egységes a különböző csapatok szurkolótáborainak megítélése, amire a rendőrkapitány úgy válaszolt, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetségben is vannak felügyelők, a cél érdekében dolgoznak.

Terdik Tamás az utolsó kérdések kapcsán hangsúlyozta: a szurkolói magatartást egészen a jogsértések határáig megértik és legitimálják, az egyenruhások célja a testi épség védelme, a kirótt büntetésekkel pedig a többségben lévő jogkövetőket szolgálja.

Az újpesti kapitány tervei szerint az ankétot tavasszal is megismétlik, amelyet szintén hasonló céllal tartanak majd.

MOA