Egymilliárd forintos kormánytámogatás az MJSZ-nek

  •  
  •  
  •  

Várhatóan egymilliárd forintos sportágfejlesztési kormánytámogatást kap júniusban a Magyar Judo Szövetség (MJSZ), amely ingatlanberuházásokra, utánpótlás-nevelésre és tömegsport-finanszírozásra fordítja a keretet. Az összegből többek között felújítják a fővárosban a Honvéd, az Újpest és a KSI csarnokát.

Tóth László MJSZ-elnök a jövő hétvégi budapesti Európa-bajnokság pénteki sajtótájékoztatóján kifejtette, az összegből többek között felújítják a fővárosban a Honvéd, az Újpest és a KSI csarnokát, Cegléden pedig új dzsúdóközpont épül.
“A hosszú távú tervek szerint Budapesten egy hat tatamival felszerelt, ezer néző befogadására alkalmas szövetségi központot hozunk létre, és 2020-ig valamennyi megyeszékhelyen szeretnénk hasonlót” – mondta az MJSZ első embere.
Az Eb kapcsán Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára elmondta, éppen pénteken érkezett meg az MJSZ-hez a Papp László Sportarénában sorra kerülő seregszemle 180 millió forintos kormánytámogatása. A politikus kiemelte, jó lenne, ha az Eb-n is olyan fantasztikus hangulat uralkodna a csarnokban, mint a jelenleg zajló divízió I-es jégkorong-világbajnokságon.
Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára hangsúlyozta, nem véletlen, hogy a cselgáncs helyet kapott a 16 kiemelt sportág között a kormány sportágfejlesztési politikájában, és remélhetőleg meglesz az eredménye a tavalyihoz képest tízszeres központi hozzájárulásnak.
Szergej Szolovejcsik, az idén 65 éves európai szövetség (EJU) vezetője szerint elképzelhető, hogy a hatalmas médiaérdeklődés révén a budapesti Eb még a tavalyi, cseljabinszkit is felülmúlja majd.
“Európa jelenleg a legerősebb földrész a dzsúdótérképen, ugyanis tavaly a londoni olimpián az európaiak 29 érmet nyertek, köztük hét aranyat is” – tette hozzá az orosz sportdiplomata.
Nagy András, az MJSZ sportigazgatója elmondta, hogy a nemzetközi szövetség decemberi döntése értelmében nemzetenként és nemenként kilenc dzsúdós indulhat az Eb-n, magyar részről – a 18 fő ellenére – a férfiaknál 60 és 90, a nőknél pedig +78 kilogrammban nem lesz résztvevő. A szövetség két érmet és két pontszerző helyet vár a válogatottól.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a főszponzor OTP Bank félmillió forinttal jutalmazza az Eb legszebb magyar ipponját, a kontinenstorna kabalafigurája – egy magyar vizsla – pedig a közönségszavazás alapján a Judogi nevet kapta.
Forrás: MTI