Egyoldalas utca világhíres elnevezése

  •  
  •  
  •  

Újpesten közel háromszáz elnevezett közterületet találunk. Sorozatunkban arról kérdezzük az újpestieket, tudják-e, kiről, miről kapta a nevét az utca, ahol otthonuk található.

Ezúttal a Tungsram utcában jártunk. A csendes környéken általában az itt élők és a nyugdíjasház lakói közlekednek. Jozefka Antal, a Tungsram utca lakója, Újpestért díjas képzőművész nemrégiben a Tungsram strand történetéhez fűzött gyermekkori emlékeket. Még fényképet is küldött, amelyen kisiskolás korában pózol a medencében.

– Először a házba szerettünk bele, persze, nem az utcanévbe, de olyannyira, hogy kis túlzással szólva csak utólag ocsúdtunk fel, hogy akaratunk ellenére mégis saroktelken álló épületet vettünk. Számunkra ennél fontosabb volt, hogy a tetőtérben a műtermem is elfért, és a csöppnyi lakás után átköltözhettünk egy tágasabba. (Zárójeles történet, hogy korábban a Csokonai utcában laktunk, épp abban a házban, amelyben Lebstück Mária is élt, jómagam pedig a Tungsram utcával majdnem szomszédos Blaha Lujza utcában születtem.) Ma már úgy gondolom, hogy a Tungsram utca gyermek- és fiatalkori emlékeink nyomán tulajdonképpen hazahívott bennünket. Vonzott, mint a mágnes. Keresztanyám, majd húgom születéséig édesanyám is a Tungsram dolgozója volt, szeretett feleségem, Alice is – mereng Újpest jól ismert művésze. Majd az elnevezésre terelődik a beszélgetés. – Kevesen tudják, hogy a Tungsram az ország egyik legrégebbi márkaneve, amely sajátos, máig jól hangzó szóösszetétel eredménye. A volfrám az angol tungsten szónak és német megfelelőjének, a wolframnak az összeolvadásából született az éppen száztíz esztendeje, 1903-ban bejelentett volfrámlámpa-szabadalom birtokában. A márkanév egyben azt is jelezte, hogy a vállalat elkötelezte magát a fényforrásgyártás mellett – tudjuk meg a magyarázatot egyúttal az utca elnevezésére is.
– Az utca érdekessége, hogy egyoldalas, páratlan számozású. Bal oldalát a Sporttelep utcai házak alkotják, azzal az elnevezéssel – fűzi hozzá Jozefka Antal. – Sajnálatos tapasztalatunk, hogy egy-egy rendelésnél, házhozszállításnál olykor értetlenül állnak az emberek az egész világon ismert Tungsram szó előtt.

Gabi néni, a szép őszi időben négylábú társával arra sétáló hölgy koránál fogva is a Tungsram utca ismerője.
– Örülök, hogy Újpest őrzi a régmúlt hangulatát és utcanevekben is a múltját, szeretek itt élni. A Tungsram, a Magyar Pamutipar, a HPS, a bőrgyárak dolgozói által íródott fejezeteknek emléket kell állítani, hogy unokáink is megismerjék őket – hangzik a lokálpatrióta elismerése és figyelmeztetése.

B.K.

Idézzük az Újpesti utcanévlexikont: Tungsram utca (1984, korábban a Sporttelep utca egyik ága, páratlan oldala). Eperjesi utca 1.-től a Szőnyi István utcáig. A világhírű izzólámpa márkaneve volt. A név utal az Újpesten volt Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-re