Egyre látványosabb a változás az Új Főtéren!

  •  
  •  
  •  

Az Új Főtéren gőzerővel folyik a munka. Már beültették az egészséges, új facsemeték egy részét, a városháza és a református templom között megkezdődött a mészkő díszburkolat lefektetése.

Kiültették az új és egészséges fákat is!
 
Az idén tovább folytatódik a farehabilitáció: 42 darab új és egészséges facsemete érkezett, amiből már 14 helyet is kapott az Új Főtéren.
 
Tavaly szakértők felülvizsgálták a főtér faállományát, megállapították, hogy számos fa beteg, pudvás és a kivágásukra tettek javaslatot. A beteg fák helyére egészséges fák kerülnek, melyek elültetése már tavaly megkezdődött. Akkor 21 darab kőris fát ültettek el a téren, és egy platán fa is otthonra lelt a templom kertben. Az idén folytatódik a farehabilitáció.42 új és egészséges platán fa érkezett, amelyből 14-et már ki is ültetettek.
 
Mészkő kerül a vízjáték köré
 
A református templom és a városháza közötti területen is zajlik a munka. A területre, ahol a vízjáték is helyet kap mészkő kerül.
 
Megkezdődött a Városháza és a református templom közötti területen is a díszburkolat lerakása. A 80 fúvókával ellátott, vízjáték köré – amely díszkivilágítást is kap süttői mészkő kerül.
 
 
(kép kövesek)
 
A Piac sétányt már birtokba vették az újpestiek!
 
A Piac sétány már elkészült. A vásárlóknak tetszik az elkészült szakasz és a kereskedők is úgy vélik, hogy új szakasz kezdődik a piac életében. A Lacikonyha előtt például ízléses bútorokkal egészül ki a terasz. A gyerekeknek játszóteret, a felnőtteknek internetes wifi-használatot terveznek.
 
 
Robotin Ramóna az Újpesti Piac egyik cukrászdájában dolgozik:
– A főtér megújulásával kicsit mi is megújulunk, de azt hiszem, ránk is fér, hiszen már harminc éve működünk… A cukrászdánk az épület másik oldalán is nyitott lesz, és szép teraszt is ki fogunk építeni az újonnan kialakított területen. Biztos vagyok benne, hogy jelenlegi vásárlóink mellett mások is megkóstolják majd a finom süteményeinket, leülnek nálunk egy fárasztó piaci vásárlás után, mikor kilátogatnak a főtérre, vagy amikor részt vesznek egy-egy kulturális programon. Örülünk a felújítási munkálatoknak – bár most a parkolás, és a közlekedés kicsit nehézkes -, és remélem, hamarosan még több újpestinek és Újpestre látogatónak kedveskedhetünk a kínálatunkkal. 
 
Udvardi Imre 35 évig élt Újpesten. Öt évvel ezelőtt költözött el, de munkája és emlékei a kerülethez kötik.
– Nagyon szeretem a piacot és a környéket is, jó látni, hogy egyre szebbé válik ez a városrész. Szeretem a piac vendéglátósait is, azt hiszem, ebéd után jó lesz kiülni az új, szép Főtér padjára. Remélem, a zöldterületet is helyreállítja az önkormányzat, egy park a fáktól és virágoktól lesz igazán park. Olvastam, hogy rendezvények is lesznek a Főtéren. Ezt nagyon jó kezdeményezésnek tartom, a közösségi élet biztosan felpezsdül majd Újpesten. Eddig főleg az idősebb generációt lehetett itt a piac környékén látni, talán ezután a fiatalok is felfedezik a város központjának szépségeit. A felújítások miatt átmenetileg ugyan nehézségbe ütközik a parkolás, de a cél érdekében ki lehet bírni a kellemetlenségeket.
 
Pintér Zsolttal és Jankával egyik kedvenc helyük, a Lacikonyha előtt találkoztunk.
– A Főtér felújításával kapcsolatban egyetlenegy nehézséggel szembesültünk csak, a közlekedéssel, de mivel tudom, milyenné válik a Főtér, szívesen alkalmazkodom a kialakult helyzethez. Rendezett, szemet gyönyörködtető lesz az új főtér, és ami nagyon fontos szempont számunkra, sokkal könnyebb lesz babakocsival közlekednünk az új járdaburkolaton. Minden nap kijárunk a piacra, szeretjük a hangulatát. Jó lesz, hogy ehhez a miliőhöz egy szépen felújított főtér, teraszos cukrászdák és kifőzdék, egy gyönyörű templom, jó pár kulturális program és egy vendéglő is tartozni fog.
 
Az újpesti piac Lacikonyhájának vezetője, Nagyné Pintér Jolika izgatottan várja az új Főteret:
– Az új teraszunkon eukaliptusz fából készült bútorok, vesszőből készült kerítések, vidékies térelválasztók lesznek. És pöttyös abroszok. Az általános koncepció az volt, hogy minden vendéglátóipari egység más-más teraszt tervezzen és valósítson meg, így lesz színes és vonzó ez a terület. A cukrászda és a mi teraszunk között kisebb játszótér is ki lesz alakítva, megtartjuk a gyerekasztalokat is, így remélem, egyre több család is ellátogat majd hozzánk. Tervezzük a választékunk bővítését, szeretnénk wifi-hozzáférést is biztosítani majd a vendégeinknek. Azt hiszem, mi, vendéglátósok is sokat teszünk azért, hogy még szebbé, még barátságosabbá váljon Újpest központi része.