Egység, Épség, Egyetértés

  •  
  •  
  •  

Ma ünnepli születésnapját az Újpesti Torna Egylet. Hazánkban a lila-fehérek nyerték a legtöbb olimpiai elsőséget, megelőzve sorrendben a Budapesti Honvédot, a Vasast, az MTK-t és az FTC-t. És időben is megelőzték a többieket.

1885. június 16-án először alakult sportklub a fővárosban, illetve, az akkor még 700 fős Újpest nagyközségben. A 78 alapító elfogadta az örökbecsű jelszót is, miszerint: Egység, Épség, Egyetértés.

1885-ben néhány sportolni vágyó újpesti fiatalember megalapította az Újpesti Torna Egyletet. Minthogy a testedzést ekkoriban hazánkban a tornasport jelentette, ezért természetes volt, hogy az újpesti sportolók első tömörülése e sport jegyében ment végbe. Az alapítók az ifjúság tüzes lelkesedésével álltak az új eszme híveinek sorába és kitartó munkával láttak neki a fiatal egyesület megszervezésének.
 
Kezdetben a szertorna, majd a vívás és az atlétika jelentette az Újpesti Torna Egylet tevékenységét.
 
Goll János kereskedelmi iskolai tanár, akinek lakásán az újpesti Deák utcában immár nem először jöttek össze legjobb barátai, név szerint: Berényi Antal, Székely-Sonnenfeld Ábris és Ugró Gyula, koccintásra emelte poharát. A nagy és szép vállalkozásra ittak, most még csak ők négyen. Volt bennük öröm is, szorongás is, de az első igen fontos lépést megtették. Ezzel indult az UTE családi időszámítása.
 
A hivatalos zászlóbontásra valamivel később került sor. Húsz lelkes ifjú 1885. június 16-án a piactéri iskola egyik tantermében kimondja az Újpesti Torna Egylet megalakulását. A rövidesen csatlakozó tagok száma 78.
 
Ennyien fogadják el a klub jelszavát: „Egység, Épség, Egyetértés”. S ennyien egyúttal azt is, ami a későbbiekben a folytonosságot jelzi és jelképezi: legyen az UTE színe lila-fehér
 
Az alakuló közgyűlésen megválasztoztták az egyesület első vezérkarát:
 
Elnök: Goll János,
Alelnök: Farkas Gyula,
Titkár: Ugró Gyula,
Pénztáros: Székely-Sonnenfeld Ábris,
Ellenőr: Eisner Róbert,
Jegyző: Héderváry-Hádl Sándor,
Ügyész: Dr. Kolpaszky István,
Művezető: Berényi Antal.
 
Magyarországon 1901-ben indult útjára a Nemzeti Bajnokság, ahol az Újpest a második osztályba kapott besorolást. A klub labdarúgócsapata 1905-ben lépett fel az első osztályba, ahonnan az 1910-11-es bajnokság végén kiesett, majd egy év múlva újra visszakerült a legjobbak közé.
 
Az 1912-es bajnoki évtől számítva az Újpest folyamatosan az élvonalban szerepel. A klub első bajnoki címére 1930-ig kellett várni. Ez az év azonban egy hosszú sikerszéria kezdetét is jelentette. A ’30-as években öt bajnoki cím fémjelezte az Újpest szereplését. Nemzetközi színtéren két KK-győzelem mellett az 1930-ban a Nemzetek Tornáján történt újpesti diadal jelenti talán a mai napig is a legnagyobb sikert! Bár a klub legtöbb szurkolóját a ’70-es években elért sikersorozatnak köszönhette, már a ’30-as években egész Európa ismerte klubunk nevét!
 
A legjobb bajnoki sorozatot az 1967-80 közötti 14 esztendőben ért el az Újpest (Újpesti Dózsa néven). Ekkor 14 bajnoki kiírásban 9 bajnoki cím mellett 4 ezüst- és 1 bronzéremmel gazdagodott a klub dicsőséglistája.
 
Nagy változást hozott a klub életében, hogy 1999 nyarán a professzionális labdarúgó-csapat kikerült az egyesület, azaz az UTE fennhatósága alól, s gazdasági társaság formájában folytatta működését. Az akkor csőd szélén álló labdarúgó szakosztály ma már gazdaságilag teljesen önálló futballklubként, Újpest FC néven működik (a gazdasági társaság neve: Újpest FC Kft.).
 
A csapatot megvásároló tulajdonosi konzorcium rövid idő alatt teljesen konszolidálta a klub anyagi helyzetét. A jelenlegi tulajdonosi struktúra 2005. februárjában alakult ki.
 
Az országos stadionrekonstrukció keretében vadonatúj stadion épült a régi helyén, így Újpesten európai szintű, modern, teljesen fedett lelátókon szurkolhatnak a drukkerek a csapat meccsein. A stadion névadója Szusza Ferenc, aki a legtöbb élvonalbeli mérkőzést játszotta az Újpest mezében.
 
A klub számos világhírű futballistát adott a labdarúgásnak. Íme, néhány legendás név a teljesség igénye nélkül: a Fogl testvérek, Zsengellér, Szusza, Göröcs, Bene, Fazekas, Törőcsik.

Az Újpesti Torna Egylet egy évvel ezelőtt, 2010. június 16-án, szerdán 18:00 órakor emléktáblát avatott az újpesti Szent István tér 19. szám alatt, a volt piactéri iskolánál, ahol 126 éve alakult meg az egyesület.

(ujpest.hu, ujpestfc.hu)