Egyszerűsödik a bérlethasználat

  •  
  •  
  •  

2013-tól már személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú vezetői engedéllyel is használhatók lesznek a teljes árú bérletek – a budapesti, a környéki és a hév-bérletek egyaránt. Az intézkedés a felesleges adminisztráció csökkentését és utasaink kényelmét szolgálja.

A felesleges adminisztráció csökkentése és utasaink kényelmének növelése érdekében januártól a teljes árú bérletekhez nem kötelező bérletigazolványt is kiváltani és azt a bérlettel együtt bemutatni az ellenőrzéskor. A bérlet 2013-tól a személyi igazolvánnyal vagy kártyaformátumú jogosítvánnyal együtt is érvényes. Ebben az esetben a bérletszelvényre az igazolvány számát kell felírni. Amennyiben utasunk mégsem szeretné fényképes igazolványát felmutatni az ellenőrzéskor, bérletigazolvány kiváltására továbbra is módja van.

Fontos azonban, hogy a felsorolt igazolványok közül csak annak az egynek a száma szerepeljen a bérletszelvényen, amit ellenőrzéskor fel is tud mutatni az utas, az alábbi lehetőségek közül:

– személyi igazolvány
– kártyaformátumú jogosítvány
– az eddig megszokott fényképes, arcképes bérletigazolvány

Ha a bérletszelvényen nem a felsorolt igazolványok egyikének száma látható, vagy ha az utas nem tudja felmutatni azt az igazolványt, amelynek számát a bérletszelvényre ráírta, bérlete érvénytelennek minősül, ezért vele szemben jegyellenőreink jogosan kezdeményeznek pótdíjazást. A kedvezményes árú bérletekre – így például a diák- és nyugdíjas bérletekre – továbbra is a korábbi feltételek vonatkoznak, hiszen a diákigazolvány bemutatása nélkül a kedvezményre való jogosultság nem ellenőrizhető.

Mivel a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a bérlethamisítók többnyire olyan szelvényeket gyűjtenek be, amelyekre a tulajdonosaik nem vezették rá az érvényességi idő kezdetén a hozzá tartozó igazolvány számát, ezért 2013. január 1-jétől az ellenőrök szigorúbban ellenőrzik a kitöltetlen bérleteket és abban az esetben is pótdíjat kell fizetni, ha az utas bérletszelvényén egyetlen igazolvány száma sem szerepel. Kérjük, a bérlet megvásárlásakor tüntessék fel a fenti lehetőségek közül valamelyik igazolványuk számát!

Budapesti Közlekedési Központ