Együtt a tisztább Újpestért

 •  
 •  
 •  

A közterületen hagyott kutyaürülék problémája, hosszú évek óta okoz feszültséget a kutyások és nem kutyások között. A témáról Rádi Attila városüzemeltetésért felelős al- polgármestert kérdeztük.

– Újpesten hosszú évek óta folyamatosan érezhető a szembenállás kutyások és nem kutyások között. Sokan a büntetés és a szigor mellett vannak. Ön szerint miként lehet enyhíteni a feszültséget?
– Együtt kell megoldást találnunk arra, hogy utcáinkon senkinek se kelljen attól tartania, hogy kutyapiszokba lép. Tarthatatlan, hogy a szülők nem merik kiengedni a gyerekeiket a parkokba játszani csak azért, mert félő, hogy beletenyerelnek valami- be. A nem kutyások joggal háborognak azon, ha valaki nem szedi fel a kedvence után a kutyapiszkot. A közterület-felügyelet munkatársai szolgálatuk során gyakran találkoznak ebből adódó feszült helyzetekkel. Számos kisebb konfliktus híre ért el hozzám is. Fogadóórámon, az utcán megállítva is panaszkodnak az emberek. A várost járva nem egy alkalommal magam is feltettem a kérdést a felelőtlen kutyatartó- nak: “Jó napot kívánok! Ön szerint ez most így rendben van? Ilyen nagy dolog felszedni a kutyapiszkot?” Olykor egészen elképesztő válaszokat kapok. Ugyan- akkor számos jó példával is találkozom. Nagyon sok kutyás van, aki nem rest a kutyapiszkot felszedni és a kukába dobni. Ők szeretik a kedvenceiket, és szeretik a városukat is.

– Mit tesz a város vezetése azért, hogy ösztönözze a gazdikat a szabályok betartására?
– Újpest Önkormányzatának kiemelt feladata és célja, hogy a város utcái, parkjai, játszóterei tiszták, kutyapiszok-mentesek legyenek. A kutyapiszok összeszedése nemcsak köztisztasági kérdés. Úgy gondolom, ahogy otthoni környezetünket rendben tartjuk, ugyanúgy kell felelősséget viselnünk közösségi területeink iránt is. A közterületeken hagyott szemét nem pusztán jogi kérdés, az együttélés legalap- vetőbb normáinak semmibevétele. A büntetés önmagában nem jelent megoldást. Újpest köztisztaságának védelmében vannak feladataink, amelyeket a számonkérés előtt teljesítenünk kell. Az önkormányzat lehetőségeihez képest igyekszik biztosítani a megfelelő körülményeket a kutyatulajdonosok és kedvenceik számára. Az elmúlt két évben a póráz nélküli kutyasétáltatás biztosítása érdekében hét új kutyafuttatót építettünk. Több mint kilencven darab, tehát a korábbi években kihelyezett és mára elavult valamennyi kutyapiszokgyűjtőnket kicseréltük újakra. A gyűjtők ürítését is újraszerveztük. Ma már a hét minden napján folyamatosan ürítjük a kukákat, környezetbarát elektromos meghajtású járművel, amellyel a parkok és sétányok könnyen és gyorsan megközelíthetőek. A Városgondnokság munkatársai és a közhasznú foglalkoztatásban dolgozók alkalmanként megtisztítanak egy-egy parkot, utcát. Ezenfelül lokális takarítási akciókat szervezünk, amelyhez várjuk civilszervezetek és a lakosság segítségét is. De a legfontosabb, hogy párbeszédet folytassunk az újpestiekkel, az újpesti kutyabarátokkal. Ezért Újpesten elindítjuk a “Nem Nagy Dolog!” kampányt.

– Tehát ezért volt az Újpest-Káposztásmegyer Facebook-oldalon napokig a rejtélyes “Nem Nagy Dolog!” kép. Meséljen a kampányról!
– A “Nem Nagy Dolog!” kampány célja a figyelemfelkeltés, a szemléletváltás. Közvetlen párbeszédet kezdünk a kutyatartókkal, felhívjuk a figyelmüket a kutyatartás felelősségére. Felkérjük őket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezésünkhöz, vállalják, hogy felszedik a piszkot a kedvencük után. Tájékoztatni fogjuk őket, hogy milyen egészségügyi kockázatot jelent az utcán hátrahagyott kutyapiszok. Április 8-tól Újpest-szerte állatorvosoknál, kutyakozmetikáknál, állateledelboltokban elérhetők lesznek azok a regisztrációs kártyák, amelyeknek a kitöltésével és leadásával ingyenes kutyapiszokzacskó-készletet igényelhet minden újpesti kutyatulajdonos. Ezzel egy időben az interneten elektronikusan is találnak kitölthető űrlapot. A honlap nemcsak a kutyások számára tartalmaz hasznos információkat, de minden, a téma iránt érdeklődő újpesti rákattinthat, hiszen amellett, hogy üzenhetnek nekünk, javaslatokat tehetnek kutyafuttatók építésére, új kutyaszemetesek helyszíneire, valamint friss információkat kaphatnak a kampány lépéseiről. Az újpestiek találkozhatnak velünk a tavaszi és a nyári rendezvényeken, önkéntesként pedig bárki csatlakozhat a kutyapiszok-mentesítési akciókhoz.

– Meddig és milyen módon lehet kutyapiszok-zacskó készletet igényelni?
– Ha valaki szeretne hozzájutni a szetthez, nem kell mást tennie, mint olvashatóan kitölti a regisztrációs kártyát, és leadja a plakáton megjelölt helyen. Erre április 8. és május 8. között van lehetőségük az újpestieknek. Kollégáink ezután személyesen felkeresik őket és átadják a csomagot. Fontos tudni, hogy minden háztartás 1 készletet igényelhet akkor is, ha több kutyát tartanak. A chippel ellátott kutyáknak külön ajándékkal kedveskedik Újpest Önkormányzata, a Panzi Pet jóvoltából. Arra kérünk mindenkit, hogy lakcímkártyát és oltási könyvet vigyenek magukkal a regisztrációs kártya kitöltéséhez.

– Kik vesznek részt a kampány lebonyolításában?
– Az önkormányzat mellett az Újpesti Város- gondnokság, az Állatmentő Liga, a Rex Alapítvány, újpesti állatorvosok, állateledelboltok, kutyakozmetikák. Várjuk továbbá újpesti cégek, civilszervezetek csatlakozását is. Természetesen a legfontosabb, hogy minél több újpesti polgár is csatlakozzon, kutyások és nem kutyások. Tőlük javaslatokat és észrevételeket várunk, amelyeket a weblapon és a regisztrációs lapokon küldhetnek el részünkre.

– Mit várnak a kampánytól és az intézkedésektől?
– Természetesen azt, hogy ezután minden gazdi felszedi és a kijelölt helyre dobja a veszélyes hulladéknak számító kutyapiszkot. És akkor újra nyugodtan sétálhatunk az utcákon, gyermekeink labdázhatnak, játszhatnak az újpesti parkokban.


Az ajándékszelvényt kitöltheti és leadhatja az alábbi partnereknél:

 • Ujpest.hu/nemnagydolog weboldal
 • Állatorvosi Magánrendelő (1046 Budapest, Reviczky u. 38.)
 • Állatorvosi Rendelő (1041 Budapest, Bárdos Artúr u. 4.)
 • Állatorvosi Szolgálat és Rendelő (1045 Budapest, Rózsa u. 11.)
 • Dr. Szmollény Gábor állatorvos (1044 Budapest, Szondi u. 45.)
 • Gizmók Állatorvosi Diagnosztikai és Sebészeti Központ Újpest (1042 Budapest, Árpád út 16.)
 • Homoktövis Állatorvosi Rendelő (1046 Budapest, Homoktövis u. 115.)
 • Mancsok Állatorvosi Rendelő (1045 Budapest, Chinoin u. 4.)
 • Rex Kisállatrendelők (1046 Budapest, Lakkozó u. 13., 1046 Budapest, Székes u. 1.)
 • Újpest-Vet Állatorvosi Rendelő (1042 Budapest, Petőfi u. 16.)
 • Újpesti Állatorvosi Rendelő (1041 Budapest, Templom u. 5.)
 • Artúr Kutya & Cica Szépségszalon (1042 Budapest, Závodszky u. 35.)
 • Ciró-Ka Kutyakozmetika (1048 Budapest, Székes u. 5.)
 • Dinky Dog Kutyakozmetika (1042 Budapest, Király u. 27.)
 • Kitti Kutyakozmetika (1045 Budapest, Lőrinc u. 18.)
 • Kutyafodrászat (1048 Budapest, Székes u. 5.)
 • Mocsokmancs Kutyakozmetika (1041 Budapest, Rózsa u 11.)
 • Sárga Kutyakozmetika (1048 Budapest, Lakkozó u. 11.)
 • Wonderland Kutyakozmetika (1041 Budapest, Lebstück M. u. 67.)
 • Zsebi Kutyakozmetika (1042 Budapest, Petőfi u. 16.)
 • Bolldog Buldog Állateledel (1040 Budapest, Szent István tér 2.)
 • Pet Nuts Állateledel (1042 Budapest, István út 10.)
 • Plutó Állateledel- és Horgászbolt (1048 Budapest, Csíkszentiván út 1.)
 • Rex Kutyaotthon Alapítvány (1046 Budapest, Külső Szilágyi út 104.)
 • Rex Tanoda (1046 Budapest, Óceánárok utca 33.)