Együttműködés a közbiztonságért

  •  
  •  
  •  

Járási Közbiztonsági Egyeztető Fórumnak adott otthon az újpesti rendőrkapitányság június 11-én. Az interaktív beszélgetésen Újpest javuló közbiztonsági mutatóiról és a bűnmegelőzési programokról is szó esett.

Dr. Terdik Tamás rendőr alezredes, Újpest rendőrkapitánya először röviden összefoglalta Újpest jellemzőit, miszerint nagy az átmenő forgalom, valamint Budapest egyik legnépesebb kerületéről van szó. Már az elején leszögezte, hogy csökkent a bűncselekmények száma az előző évhez képest.

Újdonságként említette az újpesti rendőrség társasházi programját. Ennek lényege, hogy igény szerint minden társasházban tartanak lakossági fórumot az egyenruhások és választ adnak a felmerülő kérdésekre. Idén több mint huszonöt társasház élt ezzel a lehetőséggel.

Február végtől egyre szorosabb az együttműködés a Káposztási Családok Egyesületével. A KCSE csaknem ezer címet számláló levelezőlistáján folyamatos a párbeszéd. A rendőrök bűnmegelőzési tippeket küldenek, tesznek közzé, a családosok pedig a gyanús rendszámokat és személyeket jelzik.
A rendőrkapitány kiemelte azt is, hogy újfajta, együttműködésen alapuló járőrszolgálat indult Káposztásmegyeren. Rendőrök és polgárőrök járőröznek a közterületeken, valamint egyelőre egy fővel az Észak-pesti Kutyás Szolgálat is segíti a munkát.

A IV. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai idén külön hangsúlyt fektetnek a bűnmegelőzésre és a baleset-megelőzésre. A rendőrök szinte naponta tartanak bűnmegelőzési előadásokat minden korosztálynak, vagy éppen fogadják a kapitányságra látogató csoportokat.


Összefogás nélkül nem megy
Az újpesti rendőrök gyakran dolgoznak együtt polgárőrökkel, akikkel közösen járőröznek. A közterület-felügyelettel is aktív a kapcsolat. Hétköznaponként egy rendőr és egy közterület-felügyelőből álló páros járja a városközpontot és a környékét.

Térfigyelőkre hangolva
Az önkormányzattal való együttműködés keretében összesen heti plusz százhúsz órában egy járőrpáros teljesít szolgálatot. A gépkocsival járőröző párosnak elsődlegesen azokra a cselekményekre kell reagálnia, amelyeket a térfigyelő rendszer rögzít. Jelenleg negyvenkét kamera működik, de ezeknek a száma hamarosan ötvenötre bővül.

Droghelyzet

A szintetikus kábítószerek egyre nagyobb teret nyernek a hagyományos kábítószerekkel szemben. Dr. Terdik Tamás szerint elsősorban a terjesztőket kell megfogni, így akadályozható meg leginkább az ismeretlen koncentrációjú és az emberi egészségre káros anyagot tartalmazó kábítószerek terítése.

Kép és szöveg: M. Orbán András