Eladják a Szusza Stadiont?

  •  
  •  
  •  

Az Újpest FC tervei minden képzeletet felülmúlnak, ráadásul távlatiak a javából. Az nb1.hu úgy tudja, grandiózus fejlesztésekre készül a belga tulajdonos. Első körben fülükbe jutott, hogy Monsieur Duchatelet meg akarja vásárolni a Szusza Ferenc Stadiont, amelyben az Újpest FC jelenleg csak bérlő.

Roderick Duchatelet 2011. október 19-én lett az Újpest FC többségi (95 százalékos) tulajdonosa. A hírek szerint dúsgazdag milliárdos jelenléte nem párosult azonnali eredménnyel, a frissiben kinevezett vezetőedzővel, Zoran Szpisljakkal zuhanórepülésbe kezdett a csapat, és igazából az utolsó fordulókra megbízott új trénerrel, a belga Marc Leliévre-rel sem tudott kikecmeregni az alsóházból az együttes, olyannyira nem, hogy sokáig a kiesés réme is fenyegette a patinás alakulatot. A tizenharmadik hely minden, csak nem a klub aranykönyvébe kívánkozó teljesítmény.

Csakhogy – amint Sepp Herberger elhíresült mondásában emlegette, az 1954-es világbajnokságon a magyaroktól a csoportban elszenvedett 8-3-as vereség után – „Nach dem Spiel ist vor dem Spiel”, azaz olyan nincs, hogy a meccs után, mindig a meccs előtt van. Vagyis: a 2011-2012-es bajnokság már csak keserű emlék, előre kell tekinteni, mert lassan kezdődik a felkészülés az új idényre.

Márpedig az Újpest FC tervei minden képzeletet felülmúlnak, ráadásul távlatiak a javából. Honlapunk úgy tudja, grandiózus fejlesztésekre készül a belga tulajdonos. Első körben fülünkbe jutott, hogy Monsieur Duchatelet meg akarja vásárolni a Szusza Ferenc Stadiont, amelyben az Újpest FC jelenleg csak bérlő.

A felvetéssel megkerestük Wintermantel Zsoltot, Újpest polgármesterét.

„Újpest városa és a 127 éves klub szerves módon összeforrt, nincs még egy olyan fővárosi egyesület, amely olyannyira szimbiózisban élne szűkebb környezetével, mint városunk és a lila egyesület. Jómagam kisgyermekkorom óta szenvedélyesen szurkolok a csapatnak”, kezdte a polgármester. „Jogilag a Sporttörvény életbe lépése teremtett új helyzetet, amely meghatározta a profi labdarúgás jogállását azzal, hogy gazdasági társaságot kellett alapítania a futballcsapat működtetőjének. Ekkor vált ketté jogilag az Egyesület és a labdarúgó-csapat. Bár informálisan azóta is szoros a kapcsolat, mind az UTE, mind a város között, de semmiféle befolyást nem gyakorolunk az Újpest FC-re. A klubnak, az UTE-nek van egy picinyke tulajdonhányada, de a kerületnek semekkora.”

A polgármester vázolta a jelenlegi tulajdoni szerkezetet, amelynek lényege, hogy Roderick Duchatelet 95 százalékos hányaddal rendelkezik, öt százalék pedig a korábbi kisebbségi tulajdonosé, Kovács Péteré. A helyzetet némiképp bonyolítja, hogy a felügyelő bizottságban ott van a korábbi 95 százalékos tulajdonos, Tolnai Sándor felesége.

„Problémát okoz, hogy a korábbi és a jelenlegi tulajdonos között nincs teljes akarat- és érdekegyezés. Mindenesetre Duchatelet úr már közvetlenül azt követően, hogy megvásárolta az Újpest FC 95 százalékos tulajdonhányadát, találkozót kért tőlem, és azóta többször is beszélgettünk, tárgyaltunk a jövőről. Ami az önkormányzatot illeti, az elején mi minden tulajdonoshoz jóindulattal, pozitívan közelítettünk. Jómagam, mint városvezető, és mint Újpest-szurkoló is azt szeretném, ha a klub eredményesen működne és ez az Újpest esetében a bajnokság megnyerését jelenti! Summa summárum, örültem a kapcsolatfelvételnek.”

Korábban Újpest városának voltak olyan szándékai, hogy tulajdonhányadot szerezzen az Újpest FC-ben.

„Ezt írásban és személyes találkozón is megerősítettem Tolnai Sándornak, körülbelül egy évvel ezelőtt, de javaslatomra nem érkezett érdemi válasz. Nem tudom, miért, csak találgatni tudok. Elképzelhető, azért zárkóztak el a kerület tulajdonszerzésétől, nehogy belelássunk a kártyákba. Egyébként nem arról volt szó, hogy klasszikus befektetőként beszálljunk, ez csupán szimbolikus akció lett volna – az önkormányzat ezzel is deklarálta volna, hogy támogatja az Újpest FC-t, mellette áll.”

2011 őszére a helyzet olyanná vált, hogy szinte sorsszerű, elkerülhetetlen volt új tulajdonos érkezése.

„Az a rendszer, amellyel az előző tulajdonos működtette az Újpest FC-t, az a külső szemlélő számára piramisjátéknak tűnt, az embernek volt olyan érzése, hogy érdemi pénzügyi befektetés nem is történt – említi a polgármester. – Várakozással teli volt az álláspontunk Duchatelet úr színre lépésekor.”

Felvetődött, hogy a belga befektető megvásárolná a Szusza Ferenc Stadiont, de az ingatlan állami tulajdonban, s a Nemzeti Sportközpontok kezelésében van. Látva a Fradi-pálya eladását, majd visszavásárlását, az állam nyilván sokkal óvatosabban áll egy ilyen sportlétesítmény értékesítéséhez, mint korábban.

„A Szusza Ferenc Stadion eladásáról tehát nem a kerülettel, hanem a tulajdonos Állammal kell tárgyalnia Duchatelet úrnak, szó van ellenben egy grandiózus futballakadémia kialakításáról a Tábor utcában. Ezt teljes mellszélességgel támogatjuk, azt szertenénk, ha Újpesten egy világszínvonalú sportközpont jönne létre. Ehhez Újpest értékesíti a mi tulajdonunkban álló sporttelepet a Tábor utcában és az Akadémia megvalósításához a Chinoin – manapság Sanofi – és a Tungsram pályákat is megvásárolná a belga befektető. A kerületi Építészeti Tervtanács már jóvá is hagyta a koncepciót, ha benyújtják a terveket az érvényes építési engedéllyel, akkor el is kezdhetik az építkezést”, mondta a polgármester.

Az akadémia két főpályából és hat nagyméretű edzőpályából, bentlakásos kollégiumból, oktatási termekből, fedett edzőcsarnokból, 25 méteres uszodából állna. És – mivel TAO-pénzeket is bevonnának – a majdani létesítménynek az idő 15 százalékában a nagyközönség rendelkezésére kellene állnia.

„Egy érvvel több amellett, hogy támogassuk az elképzelést. Óriási volumenű, többmilliárdos vállalkozásról beszélünk, meghaladhatja az ötmilliárd forintot a beruházási érték. Mindenképpen tisztázná a helyzetet és egyszerűbbé tenné a fejlesztési elképzelések megvalósítását, ha Kovács Péter a maga öt százalékát, gesztusértékűen, a múlt mintegy tisztességes lezárásaként, egy forintért felajánlaná Újpest városának”, rögzítette a polgármester, aki vérmes Újpest-szurkolóként még hozzátette, hogy nagy várakozással tekintenek a nyári átigazolási időszak elé.


Az újpesti polgármesterrel folytatott beszélgetésünk után tartott sajtóértekezletet az Újpest FC. Itt megkérdeztük Roderick Duchatelet-t, tervezi-e a Szusza Ferenc Stadion megvásárlását.

“Terveztem – mondta a klubtulajdonos. – Sajnos azonban nincs rá módom, a stadion az államé, és nem adja. De még fejlesztést sem hajthatok végre… Ez szomorú, nagyon sajnálom. Ellenben az akadémia létrehozása feltett szándékom, és ezt meg is valósítom. Valóban hosszú távra tervezek, úgy gondolom, négy év elteltével már felkerülhetnek a felnőtt csapatba az első növendékek.”

(nb1.hu)