Elballagtak a diákok

  •  
  •  
  •  

Jó hangulatban, emlékezetes pillanatok között köszöntek el a középiskolás diákévektől az újpesti fiatalok. Wintermantel Zsolt polgármester útravalóval látta el őket.


Wintermantel Zsolt polgármester köszöntője

„ÉLNI SZÜLETTÜNK, NEM AZ ÉLETRE KÉSZÜLŐDNI”

Kedves Ballagó Újpesti Diákok!

Bár az évek elszálltak, jól emlékszem még a saját ballagásomra, és arra, hogy ennek a napnak az estéjén, a sok ünnepélyes köszöntő és magasztos gondolat után mi bizony nem nagyon vágytunk már további magvas gondolatokra.

Ezért én sem akarlak itt most mélyenszántó ünnepi beszéddel fárasztani titeket. Mindössze egy gondolatot szeretnék megosztani veletek, amit akkor a szerenádos éjszakán graffiti formájában pillantottam meg valahol az éjszakai városban, már nem tudom, pontosan, hogy hol, de nagyon megtetszett.

Így szólt: “Élni születtünk nem az életre készülődni!”

Mint később kiderült, a világhírű írótól, Boris Pasternaktól származik az idézet.

Ez a mondat tökéletesen kifejezte, amit mi akkor, a középiskola végén éreztünk, miközben mindenki azt mondogatta nekünk, hogy az középiskola és az egyetem is készülődés az életre.

Én ma is Pasternaknak hiszek, és azt mondom nektek, akik most itt a serdülőkor és az ifjúkor határán búcsúztok a középiskolás évektől, hogy élni születtünk, nem az életre készülődni.

Magam és az újpesti önkormányzat nevében kívánom, hogy legyetek sikeresek választott életpályátokon, sose felejtsétek el a középiskolás éveket, és azt, hogy Újpesten mindig otthon lesztek.