Életképes kultúra csak közösségben terem

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Házban január 22-én ünnepi Gálaműsorra és díjátadó ünnepségre került sor a Magyar Kultúra Hete programsorozat zárásaként. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy helyi kulturális élményekre, szellemi életre van szükség, ehhez pedig közösségek kellenek, mert életképes kultúra csak közösségben terem.

A színháztermet megtöltötték a diákok, tanárok és a családtagok. Az ünnepség az ország csodálatos tájait bemutató képkockákkal indult, aláfestésként Mahler és Carl Orff zenéjével, majd folytatásként Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze ma is szívbemarkoló hangjával felcsendült maga a költemény, a Himnusz, amelyhez 1844-ben Erkel Ferenc komponált zenét.  Kölcsey Ferenc legnagyobb hatású versét, a kézirat tanúsága szerint, 1823-ban január 22-én fejezte be szatmárcsekei magányában. Ezért lett január 22-e, a Magyar Kultúra Napja.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere köszöntőjében egy kiváló pedagógust idézett, aki szerint a kultúra lényegében nem más, mint a természet vad erőinek megszelídítése. „A szelet elfújni nem tudjuk, de befoghatjuk, hogy vigye a hajónkat előre vagy forgassa a malmaink kerekét. A vadlovat megzabolázhatjuk és rábírhatjuk, hogy vigyen minket a hátán, avagy húzza a szekerünket. A maghasadás rettenetes energiáit sem győzhetjük le, de értelmünket használva, erőművekben megszelídíthetjük és magunk céljaira használhatjuk.

Az emberi ösztönöket, a lélek mélyéről feltörő ősi érzelmeket, indulatokat is megszelídíthetjük, hogy kifejezzük és megörökítsük a megfoghatatlan szépségeket és igazságokat, amikor képeket festünk, szobrokat faragunk, verset írunk vagy zenét komponálunk”- említette az ünnepi szónok.
Wintermantel Zsolt hozzátette, minden emberre, közösségre és nemzetre jellemző az, hogy miképpen szelídíti meg a természetet, s hogyan hagyományozza ezt át nemzedékről nemzedékre. Ezek a hagyományok kötik össze, tartják egybe és teremtik újjá a közösségeket, a nemzeteket. Újpest polgármestere felhívta a figyelmet: a XX. században a technika elképesztő fejlődése és a globalizáció révén az egész nyugati világban, így Magyarországon is gyengülni, sorvadni kezdett a nemzeti kultúra. „Ugyanakkor jól tudjuk, hogy globális kultúra nem létezhet európai kultúra nélkül, európai kultúra nincs nemzeti kultúrák, így magyar kultúra nélkül, és magyar kultúra nincs a kisebb helyi közösségek kulturális élete nélkül” – hangsúlyozta Wintermantel Zsolt. Éppen ezért helyi kulturális élményekre, szellemi életre van szükség, amely olyan minőségi kínálatot hoz létre, amely fölveszi a versenyt a mennyiségi kínálattal. Ehhez pedig közösségek kellenek, mert életképes kultúra csak közösségben terem.

„Ideje tehát, hogy mi magyarok is meghalljuk az idők szavát, és elkezdjük újjáépíteni közösségeinket, nemzetünk közösségét, és kultúráját. Ideje, hogy ismét büszkék legyünk a nyelvünkre, a szokásainkra, nemzeti identitásunk jelképeire, vagyis a magyarságunkra! És ezt már a legkisebbeknél érdemes elkezdeni”- szögezte le Újpest polgármestere. Ezt követően gratulált és köszönetet mondott a Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat versenyein résztvevő diákoknak, majd az önkormányzat nevében megköszönte a szülőknek, a tanároknak és felkészítőiknek, hogy szívükön viselik a magyar kultúra ügyét és aktívan építik, erősítik közösségünket.

A köszöntő után az idein rendezvénysorozat legjobbjai léptek színpadra. A szervezőknek és a zsűrinek idén sem volt könnyű a dolga, hiszen húsz év hagyományaira építve ez alkalommal is sok-sok ifjú és fiatal tehetség mutatkozott be  a művészetek különböző ágaiban.  Az Újpesti Gyermek – és Ifjúsági Ház ebben az évben a gyermekeket mesevetélkedőre, meseíró- és illusztráló versenyre, irodalmi műsorra, esszéíró pályázatra várta, miközben első alkalommal teremtettek arra lehetőséget, hogy a pedagógusok és minden, a kultúra iránt érdeklődő felnőtt is részt vehessen egy esszéíró pályázaton. 
(A teljes beszédet itt olvashatja)

Gálaműsor és díjak

A gálaműsorban elsőként a Bajza József Általános Iskola diákjai jelenetükben a Himnusz születésének körülményeit bemutató irodalmi műsorukkal szerepeltek, majd az általános iskolák második osztályos korcsoportja számára meghirdetett verseny győztesei ismerhettük meg.  A két királykisasszony című mesét elmondta és illusztrációit készítették:  Gyimesi Dorottya, Kovács Anna, valamint Tóth Gyöngyvér, a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskolából.

Harmadik műsorszámként a meseíró és –illusztráló verseny 3-4. osztályos korcsoportjának első helyezést elérő diákjai következtek.  Az „Össze-vissza mese” a Homoktövis Általános Iskola diákjai, Tengely Georgina, Zarka Boglárka előadásában elevenedett meg a színpadon. A diákszereplők után vendégművészek, a megzenésített hangulatok és versek népszerű előadói, a Mistrál együttes tagjai léptek fel.

A program után az okleveleket Wintermantel Zsolt, míg a díjakat Kerekes György, az Újpesti Gyermek-, és Ifjúsági Ház igazgatója adta át a gyermekeknek és a felnőtteknek.
(A részletes eredménylistát itt találja)