Elfogadták Újpest költségvetését

  •  
  •  
  •  

Szakít a városvezetés az előző évek szocialista gyakorlatával, hogy fedezetlen tételeket, valótlan bevételeket tervez Újpest költségvetésébe.

p { margin-bottom: 0.21cm; }

Több mint kétórás tárgyalást követően az újpesti képviselő-testület péntek este elfogadta a város idei költségvetését. Wintermantel Zsolt polgármester a vitában azt emelte ki, az új városvezetés szakít a kerületet előzőleg irányító szocialista hagyománnyal: nem terveztek be valótlan számokat, nem tesznek ígéreteket forrás nélküli tételekre, fejlesztésekre. Példaként említette, hogy az MSZP nem átallotta úgy tervezni a büdzsét, hogy abban nem biztosította a hivatal dolgozók valamennyi juttatásának, jutalmának fedezetét.


A polgármester az új városvezetés költségvetési tervezését vetette egybe a szocialisták által alkalmazott technikákkal. „Tekintsük alapnak a városvezetés által felelősen a valódi bevételekkel és a szükséges, tervezett kiadásokkal készített költségvetést. Ezt követően fogjunk egy vastag piros tollat és írjunk be egy plusz sort 600 millió forint ingatlanértékesítésből származó bevételt. Aztán írjunk be piros tollal 100 milló forintot a polgármesteri hivatal egyéb sajátos bevételeként, megtoldva 50 millió közterület hasznosításból biztosan befolyó forrással, és még írjunk be 280 millióval többet iparűzési adóbevételt, mint ami keletkezik: máris van papíron 1 milliárd forint többletünk, amit el lehet költeni, persze csak papíron” – hívta fel a figyelmet a polgármester a tavalyi költségvetés összeállításának trükkjeire, valótlan adataira.

Az új szemlélet jelzi az is, hogy a városvezetés elfogadott KDNP-s, LMP-s és MSZP-s módosító javaslatokat is. Ez mindenképpen változás a korábbi szocialista gyakorlathoz képest, akik semmilyen javaslatot nem fogadtak el korábban – értékelte az ülésen történteket az Újpesti Naplónak Bartók Béla, a Fidesz frakcióvezetője.


Perneczky László (LMP) tíz módosító-javaslatából négyet fogadott be az előterjesztő Molnár Szabolcs alpolgármester, köztük a Szent István téren kialakítandó ingyenes internet-hozzáférési pont 3 millió forintos költségét.

Trippon Norbert (MSZP) frakcióvezető brutális megszorításokat emlegetve a köztisztviselők bérkompenzációját valamint az uniós fejlesztésekre szánt forrásokat hiányolta. Wintermantel Zsolt emlékeztetett arra, a szocialisták az elmúlt két évben nem készítettek elő és nem adtak be uniós finanszírozású projekteket, ezért tart ma itt Újpest. „A felelősöket az önök padsoraiban kell keresni” – mondta az MSZP frakcióvezetőjének. Azt különösen ízléstelennek nevezte, hogy miközben a szocialista politikus éhező gyermekekről beszél, módosító javaslatai között a madárbarát főtér program támogatására költene egymillió forintot. Utóbbival kapcsolatban Nagy István alpolgármester azt hangsúlyozta, sokkal hasznosabb lett volna a szakrendelő felújítására költeni azt az 1 milliárd forintot, amit a Szent István tér rekonstrukciójára fizettek ki.

Molnár Szabolcs viszontválaszában elmondta, a bérkompenzáció tudomása szerint valamennyi érintett megkapta, ezzel összefüggésben az önkormányzatot nem terheli kiadás. Az MSZP több százmillió forint értékű átcsoportosítási csomagjából többet támogathatónak talált az alpolgármester, így bekerült a 2011-es költségvetésbe.

(un)