Elfogták a vandálokat

  •  
  •  
  •  

2013. május 8-án este egy hétfős csoport előzetes becslések szerint mintegy 250 ezer forintos kárt okozott Budapest egyik vadonatúj Mercedes Citaro autóbuszán azzal, hogy a jármű vészhelyzetben használandó ablaktörő kalapácsával betörték a busz egyik oldalablakát.

Az eset – amelyet az autóbusz járműfedélzeti kamerái is rögzítettek – egy, a VT Transman által üzemeltetett 105-ös autóbuszon, az Opera megállóhely elhagyása után történt. A járművezető riasztást adott le a központi diszpécserszolgálatnak, és a jármű GPS koordinátái alapján a rendőrség járőrei perceken belül megjelentek a helyszínen. A jármű vezetője a rongálókat feltartóztatta a rendőrjárőrök kiérkezéséig. A rendőrség eljárást indít az elfogott vandálok ellen.

Megdöbbentőnek találjuk az efféle értelmetlen rongálást bármilyen járművön, különösen felháborító és elszomorító azonban, hogy a néhány napja forgalomba állt egyik új Mercedes-busz lett a vandálok áldozata. A BKK minden törvény adta lehetőséggel küzd és küzdeni fog az ilyen és hasonló felesleges károkozások megelőzése és elkerülése érdekében. Minden, Budapesten újonnan üzembe helyezett tömegközlekedési eszközt járműfedélzeti kamerával fogunk felszerelni az utasok és a vagyon védelmében, kamera rögzíti az eseményeket a jövőben így a Mercedes-buszok mellett az új metrószerelvényeken, az MAN trolibuszokon, s folyamatban van már a Combino villamosok bekamerázása. Megjegyezzük, hogy a rongálással okozott károk helyreállítására fordított összeg minden egyes forintját járműfejlesztésre, a szolgáltatás javítására fordíthatnánk.

A Budapesti Közlekedési Központ és szolgáltatói minden esetben együttműködnek a rendőrséggel és minden segítséget megadunk az esetleges jövőbeni tettesek mielőbbi elfogásához. Az új járművek technikai berendezései (kamerarendszer, GPS pozícionálók, FUTÁR-rendszer) ehhez jelentős segítséget adnak, mivel a tárolt felvételek egyértelműen mutatják, hogy mi is történt pontosan. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy a rongálók ellen közös összefogásra van szükség, ezért kérjük utasainkat, hogy minden esetben értesítsék a rendőrséget, vagy kollégáinkat. Óvjuk közösen járműveink tisztaságát és épségét, hiszen ez közös érdekünk!

A Budapesti Közlekedési Központ és a VT Transman köszönetet mond a járművezetőnek a bátor fellépéséért.

Budapesti Közlekedési Központ