Élhető környezet – térbe’ foglalva

  •  
  •  
  •  


Van egy kis tér a Berda József utca torkolatában, a körzeti rendelő, kis abc-bolt, helytörténeti intézet szomszédságában, ami emberi formát öltött. Kis tér, nagy tér, Főtér – minden szándék Újpest arcát szépíti. Most épp’ itt.

-Semmi másról nem szól ez a kis rögtönzött ünnepség, minthogy van egy környezetünk – üdvözölt az eseményt Újpest polgármestere, dr. Derce Tamás. – Ebben a környezetünkben élünk, és ahogy ezt már ma is mondtam néhány ittlévőnek, ha hagyjuk, hogy a környezetünk szemetes koszos legyen, mert akkor előbb-utóbb mi is szemetesek, koszosak leszünk, lelkileg is. És ha lelkileg olyanok leszünk, mint egy szemétdomb – már bocsánat, hogy ezt mondom -, akkor vajon a szűkebb közösség, ahol lakunk, vagy tágabb közösség: Újpest, ha úgy tetszik Budapest és Magyarország, akkor ez a közösség szét fog esni. Az Önök helyi képviselője, Farkas István bizony elég sokat dolgozott annak érdekében, hogy ez így nézzen ki, ahogy kinéz. És még egy gondolatot: nem ártana, ha minden képviselő a saját környezetére odafigyelne, és bizony hisztizzen azért, hogy hogyan néz ki, mert bizony a hisztérika, ha jó időben mondják, akkor az bizony hasznos.
 
– Újpest Önkormányzatának a VirágVáros–programmal az volt a célja, hogy minél több teret és parkot meg tudjunk újítani. Ezért terveztünk 230 millió forintot parkfenntartásra, ezért terveztünk 230 millió forintot park – és játszótér felújításra – nyilatkozta „faültetés után” dr. Trippon Norbert alpolgármester. – Ezen a kis téren kicseréltük a díszburkolatot, hogy szebb és biztonságosabb legyen. Virágokat és fákat ültettünk, hogy zöldebb, hogy színesebb legyen. Az volt a célunk, hogy az itt lakók, ha kinéznek az ablakból, ha elsétálnak erre, ha leülnek itt megpihenni, beszélgetni egy szép rendezett teret lássanak.
Ennek szellemében folytatjuk tovább a park és játszótér felújításokat, hiszen egy városrész akkor jelenthet igazi otthont a lakóinak, ha kötődnek hozzá valamiért, ha szeretik. Ha szeretik, mert szép, mert rendezett, mert virágos.
-2006-ban merült fel, hogy a leromlott állapotú, több, mint 30 éve változatlan területet megpróbáljuk igényesen, a helyiek ízlésére átalakítani – idézte fel az átalakítás kezdetét Farkas István (MSZP), a helyi körzet képviselője. – A burkolatot már feltörték az elöregedett, balesetveszélyes fák gyökerei, rendezetlen és elhagyatott állapotot tükrözött a hely. Bár több alkalommal szerveztünk szemétszedést, mindez mit sem változtatott, „gyökeres” átalakításra volt szükség, már csak azért is, mert mind az orvosi rendelő, mind a helytörténeti intézet méltatlan környezetbe került. Ekkor döntöttem úgy, hogy kezdeményezem az önkormányzaton keresztül a felújításhoz szükséges pénz előteremtését. Mind Derce Tamás polgármester, mind Trippon Norbert alpolgármester hathatós segítséget biztosított, nélkülük nem jöhetett volna létre ez a kulturált közösségi tér. S főként köszönettel tartozunk a helyieknek a türelemért, amivel a munkálatokat viselték, valamint a kivitelezőknek, akik önzetlenül viselték a kánikulai körülményeket.