Elhunyt Helyey László Jászai-díjas színművész

  •  
  •  
  •  

A színész egy soproni vendégjáték próbáján lett rosszul még korábban, ahol Molnár Ferenc Üvegcipő című színdarabjában szerepelt volna, de végül nem tudta vállalni az előadást, mert fulladásos rohamok kínozták. Ezután nem sokkal az intenzív osztályra került tüdőembóliával, ahol november óta kezelték, ám állapota nem javult.

Helyey 1948. május 21-én született Újpesten. 1975-ben szerzett a diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti Színház művésze lett, majd 1982-ben a Katona József Színház egyik alapító tagja volt. 1984-től ismét a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatában játszott, 1986-ban pedig a Pécsi Nemzeti Színházban folytatta színészi pályáját. 1987-től a szolnoki Szigligeti Színházban lépett fel, 1989-ben újra a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1992-től a Budapesti Kamaraszínház művésze lett, de annak megszűnte után 2011-től az Újszínház társulatához tartozott. Címszerepet játszott az Országjáró Mátyás király című előadásban, emellett szerepelt Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek,  Páskándi Géza Vendégség valamint Jókai Mór a Bolondok grófja című színművében is.
Helyey Lászlót nemcsak színpadi, de szinkron szerepei miatt is egy ország kedvelte. Ő adta a hangját Gerard Depardieu-nek, Donald Sutherlandnek, Alan Rickmannek, de emlékezetes, mint a Mátyás király-mesék mesemondója, vagy az Amélie csodálatos életének narrátora.
A 66 évesen elhunyt színművészt az Újszínház saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Forrás: hetivalasz.hu
Fotó: delmagyar.hu