Elhunyt Kende Rezső

  •  
  •  
  •  

Gimnáziumi diákként ismerkedett meg a tornasporttal Kende Rezső. 1925-től indulhatott versenyeken, egy év múlva a KISOK (Középiskolák Országos Kupája) bajnokságán összetettben és nyújtón szerzett első helyezést. Az érettségi után az UTE színeiben folytatta a versenyzést.

1927-ben meghívták a válogatott keretébe, ahol kiharcolta az olimpiai szereplés jogát. Az 1928. évi nyári olimpiai játékokon, csapatban tizedik lett. 1929-ben a Magyar Posta alkalmazásába került. Előbb Szolnokon, majd a világbajnokságra való felkészülését elősegítve Budapesten jutott álláshoz. Az 1930-as luxemburgi vébén csapatban 4. helyen végzett. A verseny után a növekvő munkahelyi elfoglaltságai, a sorkatonai szolgálata és a jogi egyetemi tanulmányai miatt befejezte élsportolói pályafutását, de a tornától nem szakadt el. 1940-től 2000-ig, hatvan éve át, versenybíróként inűködött.

2011. június 19-én, 102 éves korában bekövetkezett haláláig a Máriaremetei úton, az idősek otthonában élt. Itt látogatta naponta négy gyermeke, tizenkét unokája és négy dédunokája. Haláláig ő volt Magyarország legidősebb élő olimpikonja.

(GG)