Elindult a fővárosi szelektív fesztivál

  •  
  •  
  •  

Ma Budapesten tíz emberből nyolc szelektíven gyűjti vagy szeretné gyűjteni a háztartásokban keletkező hulladékot. A szelektív hulladékgyűjtés elősegítése, a fővárosi lakosok minél hatékonyabb tájékoztatása érdekében Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. (BVK) programsorozatot indít „A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer” program keretében.

2013 augusztusáig a házhoz menő rendszerben kihelyezett gyűjtőedényzetekben összesen több mint 176 ezer kilogramm fém- és műanyag hulladékot, valamint több mint 346 ezer kilogramm papírhulladékot gyűjtöttek be. Mára már Budapest közel egynegyedén történik háznál a szelektív hulladékgyűjtés. A lakosság visszajelzései pozitívak.
 
A Fővárosi Szelektív Fesztivál célja, hogy az egyes kerületekben még alaposabban megismerkedjen a lakosság a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszerrel, a környezetvédelem fontosságával, a projekt előnyeivel, a vele járó kötelezettségekkel.
 
„A Fővárosi Szelektív Fesztivál feladata a tájékoztatáson túl a közvélemény formálása, amit nem lehet elég korán elkezdeni. Jól tudjuk, hogy a szelektív gyűjtés már a háztartásokban, a családoknál eldől, ezért fontos, hogy megmutassuk: egy kevés odafigyeléssel nagymértékben megóvhatjuk környezetünket” – mondta dr. Szűcs Panni, a BVK Holding kommunikációs és PR-igazgatója.
 
A programsorozat Budapest tizenhat helyszínén várja az érdeklődőket, minden helyszínen egy hétig. Kiállítás, interaktív játékok, makett, különböző versenyek és öko-kézművesfoglalkozások teszik izgalmassá ezeket a napokat. Dr. Szűcs Panni a megnyitón három pályázatot is meghirdetett: „Szeretnénk, ha minél nagyobb körben ismernék meg a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési programot a fiatalok, és minél többen aktívan segítenének az otthoni szelektív hulladékgyűjtésben, ezért három korosztályban hirdetünk pályázatot. Az óvodásoktól, kisiskolásoktól rajzokat várunk, a felső tagozatosok hűtőmágnes-tervezésben, a középiskolások pedig kisfilmek készítésében mérhetik össze kreativitásukat, miközben olvasnak, hallanak és részt vesznek a szelektív hulladékgyűjtésben.” A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer keretében másfél-két év alatt összesen 200 ezer új szelektív hulladékgyűjtő pontot létesítenek.
 
„A gyűjtőpontok kialakítását 2013. március 25-én kezdtük, és 2014. december végén fejezzük be. Előre meghatározott ütemterv szerint haladunk, jelenleg mintegy 50 ezer gyűjtőpontot alakítottunk ki. A társasházakhoz 240 literes, a kertes házakhoz 120 literes edényeket telepítünk. Az uniós és a hazai támogatásnak köszönhetően a lakosoknak sem az edényekért, sem a szolgáltatásért nem kell külön díjat fizetniük” – mondta el Klug Lajos, az FKF Zrt. vezérigazgatója.
 
A Fővárosi Szelektív Fesztivál programjait az Öko-Pack, a Humusz Szövetség és az Italos Karton Környezetvédelmi Szolgáltató Egyesülés biztosítja. A civil szervezetek kiállítással, játszóházzal, kézműves-foglalkozásokkal, alternatív tanórákkal segítik a tájékoztatást.