Elismerés három újpestinek

  •  
  •  
  •  

Három újpesti vehetett át kitüntetést Tarlós István főpolgármestertől Pest, Buda, Óbuda egyesítésének száznegyvenedik évfordulója alkalmából az Új Városházán november 15-én.

Tarlós István főpolgármester a főváros egyesítésének 140. évfordulóján arról beszélt, hogy azok az értékek, amelyek azóta meghatározzák a város arculatát, ma is ugyanolyan fontosak, óvásuk és gondozásuk közös cél. Szavai szerint a kitüntetettek a városalapítók utódai, munkájuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Budapest jó híre, szellemi rangja növekedjen.

Budapestért díjat vehetett át Kovács Ivánné (képünkön), az Újpesti Városvédő Egyesület elnöke, aki negyvenöt éven át gyógypedagógiai iskolában dolgozott, nyugállományba vonulása után pedig az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben vállalt önkéntes munkát, majd 2008-tól öt éven át idén nyárig részmunkaidőben dolgozott ott. Az Újpesti Városvédő Egyesület alapító tagja, tíz éve egyben elnöke, e minőségben számos nagysikerű színvonalas program szervezője. Tagja az Újpesti Közművelődési körnek is.

Szintén Budapestért díjat kapott Gábriel Tibor, akit Budapest és ezen belül Újpest helytörténeti életében betöltött jelentős szerepéért, azon belül történeti hagyományok, kulturális értékek kutatása és feltárása okán terjesztette fel a díjra Újpest polgármestere. A díjazott többek között történészi munkát végez, civil szervezeteket kutat és mutat be, tevékenységével hozzájárul a lokálpatriotizmus erősítéséhez.

Végül, de nem utolsó sorban Zalabai Gábor Díjat, a Budapestiek Esélyegyenlőségéért díját vehette át Zana Anita, a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete Újpesti Szervezetének elnöke, akit e társadalmi tevékenysége mellett a parasport hiteles bemutatásáért, népszerűsítéséért folytatott újságírói munkájáért részesült az elismerésben. Zana Anita az elmúlt tíz évben sokat tett a fogyatékkal élő emberekért, az egyesület elnökeként egész évben programokat szervez számukra és határon túli mozgáskorlátozottakkal is kapcsolatot ápol. Anita az UTE úszóversenyzőjeként korábban számos hazai és világverseny győztese volt, jelenleg pedig újságírói tevékenységével igyekszik népszerűsíteni a parasportot és ezen keresztül elősegíteni a fogyatékkal élők elfogadását, beilleszkedését.

M. Orbán A.