Eljutni a valósághoz

  •  
  •  
  •  

Neves újpesti művészek alkotásaiból nyílt kiállítás, április 20-án késő délután, az Újpest Galériában. A szobrászok közül heten jelentek meg a helyszínen, így velük beszélgethettek a megjelentek. A tárlatot Wintermantel Zsolt nyitotta meg.

Az Újpesti Művészek Társasága és a galéria közösen hozta tető alá a szenzációsnak is tekinthető kiállítást. A társaság nevében Szunyoghy András festőművész köszöntötte az érdeklődőket, majd Wintermantel Zsolt lépett a mikrofonhoz.

– Mindenkinek van véleménye a művészetről, mindenkinek mást jelent, és sokféleképpen éljük meg a hatásokat – mondta a polgármester. – A bírálatnak, az értékelésnek vannak szakavatott mesterei, ezt az utóbbi eset is bizonyítja, mert nehéz fába vágtuk a fejszénket a Szusza Ferenc szobrát illetően. Pályázatot írtunk ki, jelenleg a kiválasztási folyamat zajlik, ami igen nehéz. Ezért jó, hogy a zsűriben mellettem avatott szakemberek, művészek ülnek. Egy Pilinszky idézetet hoztam ma ide: „A művészet tulajdonképpen nem más, mint áttörni a tényeken és eljutni a valósághoz.” Nagyon közelinek, kifejezőnek érzem ezt az idézetet. Azért örülök, hogy Újpesten van egy ilyen társaság, amely egybefogja az újpesti művészeket, mert ez egy jó hely lehet arra, hogy ezek a gondolatok minél könnyebben jussanak el az újpesti polgárokhoz, sőt távolabbi tájakra is.

Wintermantel Zsolt szavai után Szunyoghy András bemutatta a jelen lévő művészeket, akiknek sok köztéri szobra látható Újpesten. A kiállító szobrászok mindegyike országosan ismert, nem egy közülük világhírű. Az elismerések felsorolása oldalakat venne igénybe; Kossuth-díj, Príma Primissima-díj, Munkácsy-díj, Újpest díszpolgára cím jelzi az életutakat. Kiállított az Újpest Galériában: Bányai Alfonz, Csermák Ferenc, Hoppán György, Kocsis András Sándor, Malovecz Ildikó, Szabó Sándor, Szász György, Sztrákos László, Schrammel Imre, Tóth Béla és Tóth Dávid.

A kiállítás május 6-ig tekinthető meg.

Á.T.