Elkészült a 2010. évi költségvetés tervezete

  •  
  •  
  •  

A központi megszorítások és a gazdasági helyzet ellenére 17 és fél milliárdos kiadási és bevételi előirányzattal, működési és fejlesztési hitel nélkül készült el Újpest idei évi költségvetés tervezete. A költségvetés majd’ egy milliárd forint uniós támogatásra számít.

Egyre több az eladósodott önkormányzat, így a költségvetési egyensúly mondhatni már lassan újpesti specialitás az országban. Újpest működési és fejlesztési hitel nélkül vág neki az idei esztendőnek. A város költségvetés tervezete 17.637 milliárd forintos kiadási és bevételi előirányzattal számol, számítva a közel egy milliárd forintos uniós támogatásra is. Arról, hogy mit takarnak a számok, magát az előterjesztőt kérdeztük.
 
– Újpest továbbra is a saját útját járja, a saját lábán áll, nem akar eladósodni, de a nadrágszíj politikáját sem szándékozik folytatni. Ebből adódóan a költségvetési tervezet jellemzője, hogy a város addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér, amire nagyon szükséges jut is, marad is. Így sem megszorításokra, sem működési vagy fejlesztési hitel felvételére nem lesz szükség. Ennek ellenére az idén mégis hárommilliárd forint jut fejlesztésekre és felújításokra. Az idén befejeződik Újpest legnagyobb rendszerváltozás utáni beruházása a Főtér-program. Nagyságrendileg fél milliárd forint áll rendelkezésre az intézmények felújítására és karbantartására, valamint megvalósul az Új Gyermekfogászat is.
A tavalyi évhez hasonlóan megmarad a 30 millió forintos támogatás a kisvállalkozóknak, a házi- és gyermekorvosoknak, az egyházaknak és a civil szervezeteknek. Sőt, tovább bővült a kör, mert 30 millió forinttal belépett a lakáshitelesek támogatására létrehozott alap is. A tavalyi évhez hasonlóan az Önkormányzat az idén sem emeli az üzlethelyiségek bérleti díját, megspórolja az inflációt a piaci kereskedőknek, és az újpesti kisvállalkozóknak. Az idén tovább folytatódik a park és játszótér – felújítási program, valamint a VirágVáros-program is.
A költségvetés egyeztetése jelenleg is folyamatban van, a végleges költségvetés-tervezetet február hó 23. napján tárgyalhatja a Képviselő-testület. – tudtuk meg dr. Trippon Norbert alpolgármestertől.