Elkészült a Főtáv beruházása

  •  
  •  
  •  

Befejeződött a Főtáv nagyszabású beruházása, amelynek keretében új távhővezeték kiépítésével kötötték össze az újpesti és az újpalotai távhőkörzetet. A Főtáv e beruházásnak köszönhetően a rákospalotai hulladékfeldolgozóból a korábbinál nagyobb arányban nyer hőenergiát, ezzel együtt csökkentve a károsanyag-kibocsátást.

A Főtáv Zrt. egyik stratégiai célja, hogy a felhasználók igényének megfelelő hőenergiát gazdaságosan biztosítsa, ennek jegyében valósította meg az öt részelemből összetevődő csaknem ötmilliárd forintos fejlesztést is.
A projektátadó július 17-i tájékoztatón elhangzott: a több, egymásra épülő elemből álló beruházással a hőbeszerzés költsége mérséklődik, az ellátás biztonsága növekszik.

– A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű területén működő hőkiadó állomás kapacitását jelentősen bővíteni kellett, hogy alkalmas legyen a kommunális hulladék elégetéséből nyert hőmennyiség nagyobb mértékű kiadására.
– A Hulladékhasznosító Művet a hőkiadó állomással összekötő gőz- és kondenzvezetéket a tervezett hőmennyiség kiadhatósága érdekében nagyobb keresztmetszetűre kellett cserélni, ezen kívül a hőkiadó állomást gépészetileg felújították.

A forró víz keringtetését biztosítja az az új 240 m2-es szivattyúház, amelyet Káposztásmegyeren, a földfelszín alatt építettek meg. A szivattyúállomáshoz jövő vezetékpár a réginél nagyobb keresztmetszetű, és korszerű módon ez is a föld alatt fut.

Szintén a beruházás része és ugyancsak elkészült az Újpestet érintő másik részfolyamat, az újpesti és újpalotai távhőkörzetet összekötő vezetékpár megépítése. Ez a stratégiai vezeték a hőmennyiség megfelelő elvezetését-kihasználását szolgálja. (Emiatt volt zárva az Elem utcai vasúti átjáró.)
A projekt részeként egy ötszáz méteres leágazással bekötötték a távhőrendszerbe a Kolozsvár Utcai Általános Iskolát és a Tanuszodát.

A csaknem ötmilliárd forint összköltségű beruházáshoz a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program Keretében nyert tízszázalékos támogatást, a projektet nagyrész saját erőből valósította meg. A távhőszolgáltató cég a projektzáró tájékoztatón mondott köszönetet a kivitelezéssel érintett területek lakóinak, az ott dolgozóknak és az arra közlekedőknek az építkezéssel járó kellemetlenségek elviselése miatt.

MOA