Elkészült a játszóvár

  •  
  •  
  •  

Udvarfelújítással és játszótérépítéssel zárult a tanév első hete az újpesti Erzsébet Utcai Általános Iskolában. A játszóvárat a Budapest Bank, a Vöröskereszt és az önkormányzat ünnepélyes keretek között adta át, és hamarosan a gyerekek is használatba vehetik. A diákok külön műsorral mondtak köszönetet a fáradozásért.

 A gyerekek műsora után a játszóvár hivatalos átadása következett, amikor is valamennyi együttműködő fél megoszthatta gondolatait.

Elsőként Pál Lászlóné, az Erzsébet Utcai Általános Iskola igazgatónője lépett mikrofonhoz. „A tavalyelőtt indult közös együttműködésünk azzal kezdődött, hogy a vöröskereszt két önkéntese felkereste iskolánkat” – idézte fel a kezdeteket. Az eredményekre utalva úgy fogalmazott, nagyszabású munka vette kezdetét, amelynek a nyomai (pad –és falfestés) már az első évben láthatóvá váltak. „Ezután további felújításokra került sor, és lefestették az udvar rácsos kerítését is – tette hozzá.”
Rolek Ferenc, a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese kiemelte, a bank már két évtizede segíti a rászorulókat, és az oktatási intézményekkel minden esetben a hosszú távú együttműködés lehetőségét keresi. Az ujpest.hu kérdésére válaszolva azt mondta, az Erzsébet utcai iskolát a Vöröskereszt ajánlásai közül és alapján választották ki, és a hárommillió forint összértékű támogatás mellett a pénzintézet önkéntesei is részt vettek az iskola szépítésében. Hozzátette, az anyagi vonzat helyett sokkal inkább az együttműködés közösségépítő jellege számít igazán, amire példaként említette az udvarkerítés festését, amelyen körülbelül kétszázan dolgoztak egyszerre.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója az együttműködés fontos szerepe mellett rámutatott, hogy a játszóvár több mint adomány, hiszen az építésében egykori hajléktalanok működtek közre.

Végül, de nem utolsó sorban Dr. Tahon Róbert kapott szót. Az önkormányzat jegyzője a hosszútávú közös akciót a multinacionális cég, a karitatív szervezet és az önkormányzat egymásra találásának nevezte, egyben emlékeztette hallgatóságát arra, hogy Wintermantel Zsolt már a hivatalba lépésekor is hasonló célokról – közösségek formálásáról, létrehozásáról – beszélt.

A felszólalások után a résztvevők közösen vágták át a frissen elkészült játszóvár szalagjait. A játszóeszközt a gyerekek néhány napon belül vehetik igénybe.
Az önkormányzati fenntartású intézmény fontos szerepet tölt be a kerületi oktatásban. Az itt tanulók csaknem negyven százaléka hátrányos helyzetű, és számos tanulásban akadályozott gyermek vesz részt az integrált képzésben.

Mint emlékezetes, a múlt héten díszpolgári címben részesült Berki Krisztián olimpiai bajnok ezt az iskolát kereste fel, és dedikálta a gyerekek ajándékba kapott labdáit. Utóbbiakat egy kulcstartó, egy mesekönyv és egy tornazsák kíséretében vehették át a polgármestertől, valamint Dr. Gyarmati Esztertől, az Újpest FC ügyvezetőjétől és Őze Istvántól, az UTE klubigazgatójától.

M. Orbán andrás