Elmennél mellette?

  •  
  •  
  •  

Az elmúlt évekhez hasonlóan az SOS Krízis Alapítvány ebben az évben is megemlékezik a nők elleni erőszak megállításának világnapjáról. Korábban különböző tematikák mentén szervezték meg rendezvényüket, ebben az évben az újpesti önkormányzat támogatásával a társadalmi jogtudatosságot, és a családon belüli erőszakot elszenvedett gyermekekre fókuszálnak.

November 25-én, a nők elleni erőszak megállításának világnapján idén is rendezvénnyel emlékezett meg Újpesten, a Polgár Centrumban az SOS Krízis Alapítvány az erőszakot elszenvedett áldozatokról, ezúttal a gyermekekről.

A 14 órakor kezdődő programban szó volt a társadalmi jogtudatosság és a gyermekbántalmazás kapcsolatáról, majd kiscsoportos beszélgetések formájában körbejárták a társadalmi jogtudatosság növelésének és a családon belüli erőszakkal kapcsolatos ismeretek bővítésének lehetőségét. A rendezvényt „Elmennél mellette?” címmel Újpest-Központ aluljárójában látványos flashmob-bemutató zárja, amely 18 órakor kezdődik.

Az SOS Krízis Alapítvány munkatársai a 7-10 osztályos gyermekek körében végeztek nagyszabású kutatást az elmúlt hetekben, amely arra irányult, mennyire vannak tisztában saját jogaikkal, érintettjei, elszenvedői-e családon belüli erőszaknak, illetve milyen tényleges ismeretekkel, attitűdökkel rendelkeznek ezzel kapcsolatban. Újpest összes iskolájának megkeresése mellett lehetőség volt a kérdőív online kitöltésére is, így több mint 700 kérdőívet értékelt az alapítvány. 

– Az adatok elemzésére ugyancsak a későbbiekben kerülhet sor, de az már most is látható, hogy ezzel a kutatással egy olyan széles mintán végzett adatgyűjtést valósíthattunk meg, amely szakmai körökben mérvadó lehet, ezért a jövőben az anyag publikálását tervezzük – mondta a felmérésről Hellenbárt László, az SOS Krízis Alapítvány intézményvezető helyettese.

G. R.