Előadás a lisztérzékenységről

  •  
  •  
  •  

A lisztérzékenység volt a témája a Szakorvosi Rendelő szervezésében útjára indított egészségdélután második, novemberi előadásán a Polgár Centrumban. A szakrendelő ismertetősorozata közérdeklődésre számot tartó egészségügyi témákról szól.

A liszérzékenység pontos mibenlétéről Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesületének elnöke tartott előadást. Elhangzott: a tüneteket egy bizonyos fehérjére, a gluténra való érzékenység okozza a genetikailag arra hajlamos egyéneknél, ami nem keverendő az allergiával.

Ezt követően a Lisztérzékenyek Újpesti Klubja is bemutatkozott egy rövid előadással, amelynek során az elnök, Székelyhidi Julianna védőnő szólt tevékenységükről. A lisztérzékenység sok újpestit érint, a szervezet az ő életvitelük megkönnyítésére jött létre 2001-ben. Működésüket Újpest Önkormányzata is támogatja pályázatok útján. Erre példa a klub fennállásának tizedik évfordulójáróról megemlékező születésnap, az elmúlt két év karácsonyi ünnepe. Az előadások végén három különböző gyártó gluténmentes élelmiszereit kóstolhatták meg az érdeklődők.

Decemberben dr. Zacher Gábor toxikológus tart ismertetőt Drog és prevenció címmel.

MOA