Előbb figyelmeztetnek, csak azután büntetnek az ellenőrök

  •  
  •  
  •  

A háziállatok tartására vonatkozó rendelet nem csak a kutyapiszokra terjed ki, hanem a kedvencek sétáltatási szokásaira is.

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Mint ahogyan korábban már megírtuk: az Újpesti Párbeszéd visszajelzéseinek kiemelt témája volt az ebtartók és a kutya nélküliek együttélése: a póráz hiánya és a kutyaürülék fel nem takarítása. Bár a témát alaposan körbejártuk, a „párbeszéd”, most már az életben folytatódik. Továbbra sem csökkennek azok a lakossági bejelentések, amelyek nyomán a Polgármesteri Hivatal közterület- felügyelői többször ellenőriznek. Az elmúlt napokban a Kassai, a Nyár és a Virág utcákban fokozott ellenőrzéseket tartottak, amelyek eredményéről Garamszegi Andreát, a közterület-felügyelet osztályvezetőjét kérdeztük.

– Miért volt szükség a kiemelt ellenőrzésre?

– A folyamatos munka része, hogy egy-egy időszakban kiemelt szemlét tartunk. Beköszöntött a nyár, így a vakációzó gyermekek lettek a házi kedvencek sétáltatói. A dolog rendben is lenne – mondja Garamszegi Andrea,  ám a szabályok nem tesznek különbséget az ebtartók kora szerint, így a gyermekekre is érvényesek. Így több héten át először a felvilágosítással éltünk, kollégáim pusztán csak ellenőriztek, hiányosság esetén csak figyelmeztettek, nem büntettek. Szóvá tettük a póráz hiányát, s ha elmaradt a kutyapiszok feltakarítása. Ám a türelmi idő lejárt és persze ne általánosítsunk: nem csak a gyermek gazdik vétenek a szabályok ellen.

– Milyen a rendkívüli ellenőrzés mérlege?

– A türelmi idő lejártával tizenhat esetben figyelmezettük a kutya gazdáját amiatt, hogy nem csatolt pórázt, vagy szájkosarat a házi kedvencre. Nyolc alkalommal 21 ezer forint helyszíni bírságot szabtak ki kollégáim. Az első pillanatra meghökkentő összeg indokoltságát jelzi, hogy köztisztasági szabálysértésekről van szó, például a kutyát játszótérre, vagy zöld területre engedték be, s a kutya ürüléket nem szedték fel a tulajdonosok. Mindezek olyan esetekre hívták fel ismét a figyelmet, amelyek joggal váltják ki egy lakóközösség megdöbbenését és felháborodását. Megragadnám az alkalmat és köszönetet szeretnék mondani mindazon ebtartó társaimnak, akik betartják a kulturált ebtartási szabályokat és vigyáznak a környezetünk tisztaságára. Kérem a jövőben is jelezzék észrevételeiket felém, lakókörnyezetünk megvédése érdekében.

B. K 


Legújabban arra panaszkodnak az újpestiek, hogy nem egyszer fordul elő, hogy valaki a játszótéren sétáltatja a kutyáját. Az ebrendelet pedig egyértelműen fogalmaz: Játszótérre tilos kutyát vinni!

A közterület-felügyelők többek között ezt is ellenőrzik, de továbbra is a meggyőzés és tolerancia útját követik. Nem kell tehát azonnali bírsággal számolni senkinek, a közterületes munkatársak előbb figyelmeztetnek, és csak utána bírságolnak.