Élőhelykezelés madárgyűrűzéssel

  •  
  •  
  •  

Ismét számos önkéntes tevékenykedett az idei második homoktövis élőhelykezelésen november 3-án. A szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nem mindennapi látvánnyal, madárgyűrűzéssel tette színesebbé a borongós délelőttöt.

Csaknem száz önkéntes érkezett a Megyeri híd újpesti lábához, hogy a tanösvény környékét rendbe tegyék. A szervező Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a munkakezdés előtt madárgyűrűzést mutatott be a látogatóknak, amelyet később hét cinkével megismételtek. Sarlós Dávid, az MME önkéntes munkatársa elsőként egy szajkót vett kézbe.

– A gyűrűzéshez képesítés és egy nemzetközi viszonylatban is rendkívül szigorú szakvizsga szükséges – magyarázta. Hozzátette: az épp most gyűrűzött szajkó körülbelül egy éves, ahogyan az utána megjelölt kékcinke is. 

Bajor Zoltán, az MME elnöke az Újpesti Naplónak kiemelte, az itt elterülő mintegy 13,5 hektáros védett területen két éve létesítettek tanösvényt.

– Ami az élővilágot illeti, huszonkét védett növényfaj található itt, amelyek közül kettő fokozottan védett. Az élőhely másik különlegessége, hogy a homoktövis csak itt fordul elő természetes környezetében.

A tereprendezési munkálatok szükségességét magyarázva hozzátette: a terület korábban a szomszédos laktanya gyakorlóterepe volt, és akkoriban több tájidegen fajt, például fehérakácot, feketefenyőt telepítettek ide, amelyek háttérbe szorították az eredetileg őshonos fajokat.

A tanösvény ismertetőtáblái az idén gyerekeknek szóló, forgatható kistáblákkal egészültek ki.

MOA