Előkészítik az M3-as metró rekonstrukcióját

  •  
  •  
  •  

Ellenszavazat nélkül fogadta el a Fővárosi Közgyűlés az M3-as metró rekonstrukciójának és északi meghosszabbításának előkészítéséről szóló fejlesztési megállapodást. Az előterjesztés szerint az 1970-től 1990-ig több szakaszban megépült metróvonal infrastruktúraelemei erősen elhasználódtak, egyre gyakoribbak a műszaki meghibásodások, szolgáltatáskiesések, a vonal felújítása halaszthatatlanná vált, azt a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklusban meg kell kezdeni.

Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató a közgyűlésben arról beszélt, hogy a kivitelezéshez szükséges teljes tervcsomag elkészítése összesen 1,8 milliárd forintba kerül, az anyag kitér a járművek megújításának kérdésére és a vonal északi meghosszabbítására is. Hozzátette: a BKK által kiírt kapcsolódó tenderen három cég indult, a következő körös, hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárásban már csak két ajánlattevő volt.

Tarlós István főpolgármester a vitában a szocialista képviselők felvetésére úgy fogalmazott: „2010-ig az égvilágon semmit sem tettek a 3-as metróért. Mi kétségtelenül kínlódunk vele, nem tagadom, olykor belső vitáink is vannak, de végre elindul valami, amiért 20 évig egyetlen kapavágást sem tettek. Megint megcsinálunk valamit, amit önök nem csináltak meg”.