Előnyös együttműködés a harmadik Újpesti Gazdasági Találkozón

  •  
  •  
  •  

Elemzői szemmel vizsgálták meg a válságot és a lehetőségeket, emellett két, terveket bemutató, együttműködést ajánló újpesti cég is bemutatkozott a harmadik Újpesti Gazdasági Találkozón az Újpesti Polgárcentrumban. A résztvevők számára fontos kedvezmény, hogy hivatali ügyeiket jóval a törvény szabta határidő előtt intézhetik el Újpesten. A polgármester ezen kívül több, nagyszabású újpesti összefogást állított példának.

Wintermantel Zsolt a november 30-án tartott találkozó bevezetőjében visszautalt: a tavaszi találkozón gazdaságpolitikai szemmel közelítettek az aktuális helyzethez, ezúttal külső elemző segítségével, tudományos és gazdasági oldalról közelítik meg napjaink nagy kérdését, a válságot.

A Századvég elemez

Barcza György, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető elemzője rámutatott: a manapság alkalmazott válságkezelés sok uniós országban nem éri el a kívánt hatást. Az elemző szólt még az uniós közös valuta, az euró várható sorsáról is, kitérve arra, hogy szerinte egy a jelenleginél kisebb méretű euró zónát látna előnyösebbnek. A nemzetközi valutaalapról és az adósmentésről azt mondta: szerinte az újabb hitelek csak rövid időre enyhítik a gondokat, magát a válságot pedig egyáltalán nem oldják meg.

– Az az ország, amelyik elkötelezi magát és az IMF-től kér segítséget, lényegében feladja a szuverenitását, továbbá magára vállalja a rendszeres ellenőrzést is – fogalmazott. Hozzátette, szerinte Magyarország –  a foglalkoztatás egy év alatti növelése mellett – jó politikát folytat, amikor nem a mihamarabbi megállapodásra törekszik, mert ezáltal nem csak az egyik fél (IMF) kényszerítheti alkalmazkodásra a másikat.

Barcza szerint Magyarország kitörési lehetősége főként a kis-és középvállalatok exportjának fellendítésében, illetve a gyógyászati szektor és az élelmiszeripar élénkítésében rejlik.

Újpesti lehetőségek

A Századvég elemzője után Góczi Lajos, a Full Market Zrt. alapítója vette át a szót, aki arról beszélt, hogy az online kereskedelem a szektor forgalmában is egyre nagyobb teret nyer. A cég idén nyáron nyitott online hipermarketet, de a hagyományos vásárlás és a temrékkipróbálás lehetőségét megtartva egy hagyományos áruházat is nyitott. Jelenleg több mint tízezer fajta árucikket forgalmaznak, de a cél, hogy ez a szám harmincezerre bővülhessen.

Budapesten akár néhány órán belül, országosan pedig egy munkanap alatt szállítanak, és a legtöbb online áruházzal szemben nem megrendelésre szerzik be az árut, hanem készletről értékesítik a vásárlóknak.

Ezt követően Gubicza Mária, az Oxigen Medical ügyfélkapcsolati munkatársa a jelenlévő cégek képviselőinek felajánlotta, hogy amennyiben az üzemorvosi szolgáltatást náluk veszik igénybe, annak ellenértékét az első évben az Oxygen Wellnessben magukra fordíthatják. A cég egyébként jövőre magánklinikai szolgáltatásokkal bővül.

Sportos Újpest

Dr. Tahon Róbert, Újpest jegyzője a sport kapcsán a társaságiadó-kedvezményt és annak lehetséges felhasználási területeit említette. A jegyző kiemelte, az Újpesti Torna Egylet múltja, jelene és jövőbeni tervei miatt egyaránt méltó a támogatásra, amely ebben a formában lényegében közvetett állami segítség.

Tahon Róbert hangsúlyozta: a támogató nem felelős a felhasználás mikéntjéért, így semmilyen negatív következmény nem terheli.

A nagy múltú sportegylet egyébként 43 olimpiai bajnokot, 35 ezüstérmest és 27 bronzérmest adott az országnak, és az utóbbi egy évben a társaságiadó-felajánlásoknak köszönhetően számos, a korábbiakkal összevetve hihetetlen mértékű fejlesztést tudott végrehajtani, amelybe többek között az edzők bérének rendezése is beletartozik. A pozitívumokról és az új sportolók, köztük Gyurta Dániel leigazolásáról Őze István, az UTE klubigazgatója beszélt, aki szerint az újaknak köszönhetően még idén várhatunk dobogós helyezést.

Jövő és összefogás

Wintermantel Zsolt a további együttműködésre ösztönözve említette, hogy a város honlapjának létezik egy, csak a gazdasági szereplők által látható „rejtett” felülete, továbbá a kapcsolatokat erősítendő havi egy elektronikus levelet küldenek ki majd a jelenlévőknek.

– Újpesten több példát is említhetünk a cégen kívüli felelősségvállalásra. Így kerülhetett sor a november 30-án lezárult üvegkupakgyűjtő akcióra, amelynek keretén belül a Szaki Trans ingyenes szállítást vállalt, a Ferro Electronics jóvoltából pedig fél áron tudják megvenni az Imikének szánt járássegítő gépet – utalt vissza a nagyszabású összefogásra a polgármester. Hozzátette, az akcióban az Újpest FC és az Állatmentő Liga is részt vett, előbbi az augusztus 19-iki győztes derbin használt labdát bocsátotta licitre, utóbbi pedig a Városnapokon vásárolt állateledelek ellenértékét ajánlotta fel a nemes célra, és ugyancsak jótékony célt szolgál az Újpest szelet, az újpesti elsősöknek szánt ajándékcsomag pedig az iskolakezdőknek volt nagy segítség.

Wintermantel Zsolt végezetül megjegyezte: nemsokára útjára indul Rádi Attila alpolgármester hatáskörébe tartozó „nem nagy dolog” nevet viselő köztisztasági kampány. A polgármester ebben a cégek ötleteire is számít, a Városgondnokság pedig a megvalósításhoz nyújt segítséget azzal, hogy a szükséges eszközöket rendelkezésre bocsátja.

Hathatós segítség

A polgármester végül, de nem utolsó sorban egy hathatós nem anyagi jellegű segítséget ajánlott a résztvevőknek, a részleteket a jegyző ismertette.

– Bár az ügyintézést törvényi határidők és ezen belül elfogadott csúszások jellemzik, az önkormányzat vállalja, hogy a jelenlévők ügyeit jóval a határidőn belül, előnyben részesítve fogja intézni – mondta dr. Tahon Róbert. Ebbe többek között a működési-és telephelyengedélyek, szabálysértési és birtokvédelmi ügyek, házassági és állampolgársági elintéznivalók tartoznak.

A találkozó kötetlen beszélgetéssel ért véget.

M. Orbán András