Első és meghatározó épületként- mintaberuházás

  •  
  •  
  •  

Sáros László DLA Ybl-díjas építésznek nem ismeretlen városrész Újpest. Építészként a Külső Váci úti Szatmári Épületgépészeti Áruház bővítését tervezte, fotóművészként pedig az Újpest Galériában volt már tárlata. Mint a született újpestiek, Antal hentesnek, Cyklop háznak mondja az István út felőli oldalról közelítve a Szent István tér házait. Az ezek szomszédságában épülő, immár a Főtér rekonstrukcióhoz kapcsolódó, a Szent István tér déli térfalában megépülő passzázs (átjáró)ház vezető tervezője. A 20 éves Kós Károly Egyesülés tagjaként az Iparművészeti Múzeumban megnyílt jubileumi kiállításon is látható több tervezőmunkája. Makovecz Imre egykori tanítványaként vallja : eme irányzaton túl mindig törekedett arra is, hogy saját stílusa legyen. Építészirodájában a Kós Károly Vándoriskola- hallgatók bevonásával dolgozik, az újpesti terven is. Az építkezés beruházója és kivitelezője a Mester Építő Kft., amely közel ezer lakást adott már át Újpesten.

 

Milyen lesz a  Passzázs-, vagy Főtér-házként a köztudatba bevonuló épület? Beválogatják vajon  egy majdani élő építészet kiállítás anyagába?

Gyönyörű lesz. Legalábbis szeretném, ha az lenne. Abban biztos vagyok: funkcióját tekintve is meghatározó épülete lesz Újpestnek, és az élő építésznek. Az élet legerősebb parancsa, hogy nyomot hagyjunk magunk után. Az újpestiek számára kiemelten fontos Főtér rekonstrukció szinte minden mozzanata az alkotásról, a megújulásról  szól.   Persze ez csak részben építészeti megfogalmazása annak, ami a több kilónyi tervrajzok és dokumentációk kötegében, több hónapos egyeztetés és tervezőmunka után rendelkezésünkre áll, s ami az építési engedélyezési tervben benne foglaltatik.

-Milyen épületet tervezett a Főtérre és milyen elvárásokkal találkozott?

-A  Szent István tér 5 szám alatti – jelenleg alkalmi parkolónak használt – telken megépülő ház 2 irányba tájolt, a József Attila 52. szám alatti homlokzata  is  a ház bejárata  lesz. A tervezéskor  megfogalmazódott az az igény, hogy  célszerűen vegyes rendeltetésű lakóépület készüljön  oly módon, hogy a Főtérről indulva a József Attila utcán át, majd tovább az Árpád útra , egy keresztirányú tengelyt hozzunk létre, és  ezáltal  átjáróház, passzázs létesüljön.  Üzletsorokkal, csobogóval, és zárt tetején át természetes napfényt beengedve. Általában egy épület egy zárt egységet alkot, az építendő ház esetében földszintjét ahelyett, hogy zárnánk, nyitjuk. Természetesen a  lakásoktól elkülönülten.  Még ez is önmagában egy séma, de az újpesti passzázsháznak megvan a maga kihívása: egy erősen  trapéz alakú telken merre is határozzuk meg azt az irányt,amelynek  folytatása lesz,  ahol esetünkben át lehet jutni az Árpád útra. Amíg a ház tervei papíron vannak, addig még csak a terv szintjén folyik az egyeztetés arról, hogy az áttörésre javasolt  Árpád út 66. szám alatti, felújításra érett Újpesti  Polgár Centrum épülete miként szolgálja majd  az átvezetést az Árpád útra.

-Miként hatott a tervezésre   a Főtér-program?

-A szabályozási tervek és a „hely szelleme” egyaránt irányadó az építésznek. A  Főtér-program  célja, hogy a Szent István tér és környéke építészetileg átértékelődjön, a gépjárműforgalom helyére az élet költözzön és olyan közösségi tér jöjjön létre, amely  méltó a polgári élethez, és a jó értelemben vett újpesti kisvárosi  létnek legyen szolgálatában. Esztétikai értelemben egyaránt megállja a helyét  és közösségformáló és értékteremtő is legyen, lehetőséget nyújtson arra, hogy az erre járók leüljenek, beszélgessenek egymással, a tér találkozóhellyé váljon. Szép emlékű egyetemi  professzorom úgy fogalmazott: „Uraim, teret nem lehet bontani, csak építeni”. Ez történik most Újpesten is, a térhez  térfelszín és  megfelelő falak kellenek. A szabályozásnál számomra is kötelezendően figyelembe veendően mérvadó volt a térfal nagyságát tekintve az Antal hentes lakóépülete. Ezért lesz a passzázs ház is több szintes, a Szent István téri oldalán 3 emelet + tetőtér, míg a József Attila utcai oldalán 2 emelet + tetőtér alakítandó ki, összesen 46 lakással. Zöld belső udvarral, kertkapcsolattal, impozáns, de nem hivalkodó külsővel.  Újpest központjában, mindenhez közel egy kiváló adottságú ház épül, kulturált környezetben, szó szerint mintaberuházásként. Ezért vagyok biztos abban, hogy nem csak az első, de irányadó épület is lesz.