Elsőként Újpesten működik Állatvédelmi Járőrszolgálat

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Rendőrkapitányság, Újpest Önkormányzata és az Állatmentő Liga együttműködésének együttműködésének célja, hogy az újpesti állatellenes cselekményeket kiemelten kezeljék. A három szervezet a jövőben a bejelentések feldolgozásában, az intézkedésekben egymást segítve lép fel.

Az együttműködést Wintermantel Zsolt Újpest polgármestere, dr. Terdik Tamás IV. kerületi rendőrkapitány és Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője közösen jelentette be.

A találkozót nem véletlenül tartottuk a 2 hektár összterületű Szilas parkban. Itt építette meg ugyanis Újpest Önkormányzata külföldi példák alapján Újpest első kutyaparkját – nyilatkozta Wintermantel Zsolt polgármester. A Szilas parkban lévő kutyaparkon kívül Újpest Önkormányzata az elmúlt 3 évben 9 kutyafuttatót adott át, melyek összterülete 10200 négyzetméter. Újpest több pontján kutyapiszok-gyűjtőket helyeztünk ki, és elindítottuk átfogó kampányunkat is, „Nem nagy dolog” néven, melyben akciókkal, rendezvényekkel próbáljuk meg rávezetni az eb-tulajdonosokat a sétáltatás szabályainak betartására, illetve arra, hogy takarítsanak el kedvencük után a közterületeken. A most létrejött megállapodás is a kulturált állattartás szabályainak betartását segíti majd.

Újpest Önkormányzata a Szilas Parkban egy 6000 négyzetméteres szabad kutyafuttatót is létesített. Táblák jelölik, hogy gazdáik felügyelete mellett hol szaladgálhatnak póráz nélkül az ebek. Hogy a kutyák ne zavarják a pihenni vágyókat, a sétánytól nyugatra eső részen már kötelező lesz a póráz. Vannak, akik nem szívesen engedik el közterületeken kedvenceiket. Rájuk is gondolva – a kistestű, illetve játékosabb kutyusokra szabva – kialakításra került egy kerítéssel körbevett kutyafuttató, amelyben játszóeszközök is vannak.
A szolgáltató rendőrség szerepét kívánjuk erősíteni azzal, hogy rendőrt biztosítunk az Állatvédelmi Járőrbe. Fontos számunkra, hogy a kutyatartás szabályaival mindenki tisztában legyen és betartsa azokat, emellett a kutyafuttatók és környékük rendjére is kiemelt figyelmet kívánunk fordítani – hangsúlyozta Terdik Tamás IV. kerületi rendőrkapitány.

A Járőrszolgálat nem azért jön létre, hogy az állattartó embereket inzultáljuk, hanem hogy felhívjuk a figyelmet a helyes állattartásra – mondta Pataki Gábor, az Állatmentő Liga vezetője. Legfőbb feladata lesz, hogy ellenőrizze az idén január 1-jétől már kötelező mikrocsipeket a kutyákon. A járőrszolgálat igyekszik jó kapcsolatot kialakítani az újpesti állattartókkal. Az állatkínzásokat pedig megpróbálja megakadályozni – tette hozzá Pataki Gábor.

Állatkínzással, állatellenes cselekményekkel kapcsolatos bejelentést az Állatmentő Liga SOS-vonalán lehet tenni a 20/314-7751-es telefonszámon vagy az ujpestbejelentes@allatmentoliga.com címen.