Eltemették a magyar bluest, az atyja ma 66 éves

  •  
  •  
  •  

Elemi tanulmányait a Városmajor utcai iskolában végezte, s úgy tűnt, hogy hosszú ideig a kosárlabdázásnak kötelezi el magát, ugyanis tizenöt éven keresztül aktívan sportolt, s olyan csapatokban játszott, mint a Dózsa vagy a BEAC.

Érdeklődésével nem éppen összhangban – szülői ráhatásra – a Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskolába iratkozott be, de érettségi bizonyítványátel már a veszprémi vegyipari technikumban szerezte meg 1963 nyarán. „Érett” férfiként már nem költözött vissza a szülői házhoz, nagynénjénél lelt menedékre.

Ez év szeptemberében vegyész-technikusként kezdett el dolgozni az Egyesült Izzóban, majd 1964 szeptember elsején behívták Mezőtúrra katonának. Itt hallotta meg az egész életét meghatározó zenét, Willie Dixon The Little Red Roosterét (A kis vörös kakas) a Rolling Stonestól. 1965. augusztus 1-jén szerelt le, majd megkezdte tanulmányait ELTE Bölcsészkarán, magyar- történelem szakon. 1966-ban Máriássy Félix felajánlotta neki, hogy ha megtanul valamilyen verset, felvéteti a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, de Hobo visszautasította a lehetőséget. 1968-ban írta meg első dalszövegét Lakájdal címen. Ez a dal az Eötvös Klubban működő Omega zenekart, valamint annak közönségét ócsároló Népszabadságos cikk ellen szólt.

1968-tól rátalált a film. Bekerült Kovács András Extázis 7-től 10-ig című filmjébe (Tizennegyedik fiú), amelyben a rockról nyilatkozott, és nagy feltűnést keltett az Olympia együttes buliján előadott groteszk „Hobo-táncával” (a filmet 1969-ben mutatták be).

Egy évvel később – amikor állást kapott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban – Szőnyi G. Sándor Súlyfürdő című filmjében szerepelt (A trombitás), akkor rögzítették először dalszövegét, Senki sem tudja, mi a jó címmel. Szomjas György Tündérszép lány című filmjében a Kex együttessel szerepelt, majd Bódy Gábor és Magyar Dezső betiltott, Agitátorok címet viselő filmjében a saját nevén játszott.

Szemes Marianne Munkanapló című, szintén betiltott, aztán meg is semmisített filmjében a Rolling Stones egyik dalát énekelte. Dalszövegeket írt és fordított a sikerei csúcsára érkező Olympia együttes számára, s közel 20 alkalommal koncertezett a Kex együttessel, ahol rendszeresen két Rolling Stones számot adott elő. Próbált együttest alakítani Lepkék és Virágok néven, de négy koncert után, szilveszter este leégtek a hangfalaik, így pénz hiányában feloszlottak.

1974-től a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál dolgozott, a komolyzenei klubok szervezője és instruktora volt. Egyetemi diplomamunkája 1977 májusában készült el, A rockzene szimbólumrendszere címmel.

(kulturpart.hu)