Elterjedt csalásformára figyelmeztet a BRFK

  •  
  •  
  •  

Plakáttal figyelmeztet a csalókra közösségi oldalán a Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési oldala.

Az Újpesti Naplóban többször hírt adtunk hasonló esetekről, ahol jellegzetes, idősekkel szemben alkalmazott módszerekre figyelmeztet a rendőrség. A csalók késő este vagy az éjszakai órákban hívnak fel időseket, és az unokájukként bemutatkozva, balesetre vagy kórházi kezelésre hivatkozva kérnek pénzt. Az összegért viszont már valaki mást küldenének.

A rendőrség ilyen esetben arra figyelmeztet, hogy a hívott fél mindig kérdezzen vissza személyes adatokra, olyanokra, amit csak a valódi hozzátartozó tudhat. Pénzt pedig kizárólag olyannak szabad átadni, akit a megkeresett fél ismer. A korábbi figyelmeztetéseknek és folyamatos bűnmegelőző előadásoknak köszönhetően már sikerült ilyesfajta bűncselekményeket megelőzni Újpesten. Ugyanezt a célt szolgálja most a BRFK felhívása és a tavaszig minden hónap első hetében megtartott Házhoz megyünk bűnmegelőzési program is.

A felhívás szövege
A rövid megszövegezésben annyi áll, hogy „ha valaki azzal hívja fel Önt, hogy hozzátartozóját baleset érte, vagy sürgős kórházi kezelésre szorul, legyen körültekintő! Mielőtt bármit tenne, telefonon tájékozódjon az érintett családtag állapotáról. Ha bebizonyosodik, hogy csalók keresték meg Önt, hívja bármelyik rendőrkapitányságot vagy a 112-es segélyhívón kérje kollégáink segítségét.”

MOA