Eltűnik a hajléktalankórház

  •  
  •  
  •  

A főpolgármester eszelős, embertelen politikának nevezte a lépést.

Több száz hajléktalan embert tudott egyszerre ellátni az az épület, mely az angyalföldi Szabolcs utcában működött éveken át, ám most egy döntés értelmében irodaház épül a helyén.

Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő egyoldalúan mondta fel az ingatlan szerződését. Ez azt eredményezi, hogy rengeteg kiszolgáltatott ember ellátása került most egy csapásra súlyos veszélybe.

„A Fővárosi Önkormányzat által önként vállalt feladatként működtetett hajléktalan kórházban heroikus munkát végző orvosok és ápolók 50 férőhelyen krónikus belgyógyászatot, 23 férőhelyen ápolási osztályt, 18 férőhelyen pedig a 24 órás háziorvosi szolgálathoz kapcsolódó lábadozót működtetnek, és éjszakai szálláslehetőséget is biztosítanak a legkiszolgáltatottabb embereknek. Ilyen kórházi ápolásra más ingatlanunk nem alkalmas, a kormány sem tudott csereingatlant felajánlani, mégis ragaszkodnak az irodaberuházásukhoz. Még úgy is, hogy tudniuk kell: a fővárosi hajléktalan kórház működése nagymértékben járult hozzá, hogy a hajléktalan emberek körében a koronavírus-járvány első és második hullámában nem alakult ki gócpont.”

– írta Karácsony Gergely.

A városvezető hozzátette: keresik a megoldást, de a járvány végéig nem túl valószínű, hogy megoldás is születik.

„A járvány lecsengése után a Fővárosi Önkormányzat kész tárgyalni arról, hogy a hajléktalan kórháznak máshol találjunk méltó elhelyezést, járványidőszakban azonban ez kivitelezhetetlen. Szóltunk, írtunk, beszéltünk, egyeztettünk, hogy a kormányt jobb belátásra bírjuk. Eddig semmi. Talán majd most…”

, , ,