Elültették a barátság hársfáit

  •  
  •  
  •  

Több éves kapcsolat fűzi egymáshoz az Újpest-Árpád Lions Clubot és a Kauhajoki/katrilli Lions Clubot. A finn társaság 2012. október 5-én, pénteken kora délután felkereste a Városházát, ahol Wintermantel Zsolt fogadta őket. Délután, a barátság jegyében faültetésre került sor.

Délután egykor érkeztek a vendégek. Wintermantel Zsolt bemutatta az épületet, számos érdekességre hívta fel a figyelmet. A finn csoport tagjai szorgalmasan fényképezték a szép Városházát. A bemutatás után a finnek vezetője és a polgármester ajándékot nyújtott át egymásnak, de senki sem távozott üres kézzel, minden vendéget megajándékoztak a vendéglátók.

– Több mint három éves a kapcsolatunk a finn testvérklubbal – mondta Saly Péter klubelnök. – Rendszeresek az információcserék, és baráti szerződést is kötöttünk. Fél évvel ezelőtt meghívtuk a társaságot, most eljöttek Újpestre.  Bennünket is hívtak, reméljük, nekünk is sikerül majd eljutnunk Finnországba. Most közös programokon veszünk részt; az egyik a faültetés lesz. Az elmúlt évben a Lions kormányzója felhívást tett közzé, hogy a klubok ültessenek egymillió fát. Annyira sikeres volt az akció, hogy már 6 milliónál járunk. Mi most csatlakozunk a felhíváshoz és az óvodában elültetjük a barátság fáit.

Délután a Királykerti Tagóvodába látogatott a csoport, akiket Mayer Sándorné intézményvezető fogadott.  A három facsemete türelemmel várta, hogy földbe kerüljenek a gyökerei. Az első fát Annukka Laurika, a finn klub vezetője, a másodikat Saly Péter az újpesti klub elnöke, a harmadikat Szőcs Attila, az önkormányzat referense ültette el. Persze akadt segítség is: az óvodások, kis lapátjaikkal segítettek a munkálatokban.

– Néhány napja érkeztünk, elég sűrű a programunk, de remekül érezzük magunkat – nyilatkozta Annukka Laurika, a finn klub vezetője – Jártunk a Nemzeti Múzeumban, a Finn Nagykövetségen, ma pedig Újpesttel ismerkedünk. Csodálatos volt a városházi látogatásunk is. A két nép mentalitása hasonló, megértjük egymást. Nem várjuk meg, míg megnőnek a facsemeték, addig sokszor szeretnénk jönni, és természetesen szívesen látjuk az újpestieket is városunkban.

A barátság fái biztosan megvárják a finn vendégeket.

Á.T.


Jótékonykodnak
Az Újpest-Árpád Lions Club számtalan jótékonysági akciót indított, illetve vett részt benne. A 17 éve működő társaság karácsonyi jótékonysági délutánt szervezett, anyagilag támogatták a Fővárosi Önkormányzat Baross utcai idősek otthonát. Újpest Önkormányzatával közösen megrendezték a „Béke poszter” pályázatot, elindították a „Tapintva láss” kiállítás programot. Ötven újpesti általános iskolást elvittek egy gyermek előadásra, és folytatható a sor.