•  
  •  
  •  

A 125 éve született Karig Sára költő és műfordító nevét viselheti egy park Istvántelken. Erről döntött Újpest képviselő-testülete az augusztus 31-i ülésen. Azonban még a fővárosnak is jóvá kell hagynia, hogy megváltozzon a közterület elnevezése.

A javaslatot Perneczky László alpolgármester, a választókerület önkormányzati képviselője ismertette, majd a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta. Az 1999-ben elhunyt József Attila-díjas költő és műfordító az utolsó éveit a Klára utcában töltötte. Azt az ötletet, hogy a jövőben közterület viselje Karig Sára nevét, a leszármazottak is örömmel fogadták. Amennyiben a főváros is jóváhagyja a kezdeményezést, a jövőben egy park őrizheti az emlékét Istvántelken.

Karig Sára (1914-1999)

Az 1914-ben született Karig Sára 1944-től a Svéd Vöröskereszt állományában dolgozott, sok zsidó származású gyermek, magyar katonaszökevény, angol hadifogoly köszönhette neki életét. Később a Világ Igaza díjjal is elismerték embermentő tevékenységét. 1947-től 1953-ig politikai fogolyként embertelen munkát végeztettek vele egy szibériai munkatáborban, mivel választási biztosként 1947-ben hírt adott az úgynevezett kékcédulás szavazási csalásról. Miután 1957-ben rehabilitálták, majd az Európa Kiadó szerkesztőjeként tevékenykedett, ő a szerkesztette száz kötetből álló, kultúrkincsnek számító Népek meséi sorozatot. Továbbá elismert műfordító volt: angol, orosz, ukrán és belarusz szépirodalmat fordított. Karig Sárának sosem volt férje, bár papíron nyolcszor házasodott meg, hogy dokumentumokat szerezzen az üldözöttek számára.

BJ

,