Emberöltőkre kötött szerződést a kormány a Hit Gyülekezetével

  •  
  •  
  •  

Új, átfogó szerződést kötött a kormány a Hit Gyülekezetével. A dokumentumot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, az ATV többségi tulajdonosa írta alá pénteken Budapesten.

Semjén Zsolt kiemelte: a szerződés „emberöltőkre, méltányosan, részletekbe menően” rendezi mind jogilag, mind anyagilag „a Hit Gyülekezete helyzetét, szerepét” és társadalmi szerepvállalását. Hozzátette: a szerződés „a méltányosság jegyében” rögzíti, hogy a Hit Gyülekezetét társadalmi feladatellátásához az állami és önkormányzati intézményekkel teljesen azonos támogatás illeti meg.

Semjén kijelentette, hogy a magyar modell az állam és az egyház együttműködésére épül, ennek lényege, hogy az állam maximálisan tiszteletben tartja az egyház szabadságát, hiszen a világi állam nem illetékes szakrális, teológiai  kérdések eldöntésében. Ugyanakkor, elsősorban a közfeladatok ellátásához, az állam jogilag védi és anyagilag támogatja az egyházi intézmények működését.

Németh Sándor hangsúlyozta: a Hit Gyülekezete továbbra is önfenntartó egyház kíván maradni, lelkészeik javadalmazásához, börtön-, kórház- és tábori lelkészi szolgálatukhoz nem kérnek állami támogatást. Ugyanakkor a megállapodás jogi és politikai garanciát nyújt az egyház intézményrendszerének működéséhez.

Az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság tájékoztatása szerint az új szerződés tartalmazza, hogy „az egyház önként vállalt feladata bölcsődei, köznevelési, felsőoktatási és szakképzési intézmények alapítása, fenntartása és működtetése, a családi értékek fenntartása, továbbá a nem az egyház által fenntartott köznevelési intézményekben is az iskolai hitoktatás”.

A tartalmi összefoglaló szerint az egyház az általa fenntartott, működtetett köznevelési, felsőoktatási, szociális, gyermekjóléti, kulturális intézményeinek működéséhez és más, a közösséget szolgáló tevékenységéhez „a hasonló feladatot ellátó állami és önkormányzati intézményekkel azonos támogatásra jogosult”, és hasonló fejlesztési feltételek illetik meg.

MTI

, ,