Emlékezés a száz éve született Gyökössy Endre tiszteletesre

  •  
  •  
  •  

Február 16-án délután 5 órakor került sor az Újpest-Újvárosi Református Gyülekezet templomában az 1997-ben elhunyt dr. Gyökössy Endre, ismertebb nevén Bandi bácsi születésének századik évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésére.

Az eseményen részt vett többek közt Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő, Gyökössy Dóra, Bandi bácsi lánya, Wintermantel Zsolt, dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő, valamint László Tamás, Rákospalota polgármestere.

A megemlékezésre a templom megtelt. Megnyitóként a nagyra becsült tiszteletes úrról, Újpest díszpolgáráról hallhattunk néhány szót, majd Móréh Tamás kántor orgonajátékát élvezhettük. Ezt a koszorúzás követte. A virágokat a templom gondnoka és Keszely János jegyző közösen helyezték el. Reményik Sándor Kegyelem című versével folytatódott a megemlékezés, Hűvösvölgyi Ildikó művésznő előadásában.

Ezután ismét orgonajáték következett, majd a megemlékezők egy „digitális” prédikáció szemtanúi lehettek, ugyanis Bandi bácsi egy 1992-es prédikációját játszották le. A szószék felé vetítették ki, így olyan hatást keltett, mint ha valóban ő állt volna közöttünk. Gyökössy tiszteletes prédikációjában az örök életről beszélt: „Meghalás van, de halál nincs”. Végezetül leánya, Gyökössy Dóra megköszönte a résztvevőknek, hogy eljöttek, majd ezzel a gondolattal zárta a megemlékezést: „A keresztény ember nem lehet savanyú. Boldognak és büszkének kell lennie saját hitére.”