Emlékezés a trianoni tragédiára

  •  
  •  
  •  

A május 18-i rendkívüli testületi ülésen Pajor Tibor, a Jobbik újpesti frakciójának vezetője azt javasolta, hogy a testület nyilvánítsa ki szándékát arról, hogy a nemzet összetartozásának jelképeként eredeti állapotában vissza kívánja állítani az egykori újpesti országzászlót. A javaslat tartalmazta továbbá, hogy felkérik Újpest polgármesterét, hogy a 2010. szeptemberi testületi ülésre készítsen javaslatot az emlékmű felállításával és helyszínével kapcsolatban.

Bár a képviselők alapvetően egyetértettek az országzászló visszaállításával, a javaslat hosszú vitát szült, elsősorban azért, mert Pajor Tibor úgy fogalmazott: ha az országzászlót az eredeti helyén nem lehet visszaállítani, úgy a Tanácsköztársasági emlékmű helyén kellene azt elhelyezni. Kovács Sándor SZDSZ-es képviselő és a frakció támogatta a benyújtott javaslatot, de azzal nem értettek egyet, hogy az emlékművet egy másik emlékmű megsemmisítésével kell megvalósítani. Hasonlóképp reagált erre Dr. Trippon Norbert alpolgármester is, aki így fogalmazott: nem helyes a pusztítás, a rombolás, hiszen a múltat nem lehet megváltoztatni. Felhívta a figyelmet arra, hogy példaértékű volt a képviselők, a lakók és a civil szervezetek egyetértése az Anyai fájdalom című szobor visszaállításában. A szobor is a történelmi tragédiára emlékeztet, emellett szép, esztétikus, szívszorító művészi alkotás. Újpest valódi közösség – folytatta dr. Trippon Norbert –, mivel az itt élők tudnak együtt ünnepelni, és együtt meg tudnak emlékezni a trianoni tragédiáról is.

Hock Zoltán (MDF) hozzászólásában így fogalmazott: Pajor Tibor javaslata Újpest kulturális identitásának része, éppúgy, mint a korábban megvalósult Pozsonyi úti I. világháborús emlékmű, a II. világháború emlékére állított bronzszoborról, vagy akár az Újpest Galéria felújítása. A képviselő szerint nem azt kell keresni, hogy mit lehet elutasítani, hanem azt, hogy mit lehet értékelni egy határozati javaslatban.

Wintermantel Zsolt (FIDESZ) hozzáfűzte: nem szabad, hogy az ilyen javaslatok és gondolatok elsikkadjanak, s példának megemlítette az újpesti Fidesz-frakció egy korábbi javaslatát, mely szerint a Nádor utca és Vécsey utca sarkán álló teret nevezzék el gróf Esterházy Jánosról, azonban ez a kérelem még mindig nem jutott a főváros elé.

Dr. Derce Tamás polgármester apró módosítást javasolt az előterjesztésben, amit Pajor Tibor javaslatába befogadott és a testület is támogatott 18 igen szavazattal: e szerint a képviselő-testület kinyilvánította szándékát arról, hogy az újpesti országzászlót visszaállítja, ennek kivitelezése viszont már az új képviselő-testület feladata lesz.