Emlékezés harcosainkra

  •  
  •  
  •  

Lebstück Mária huszárfőhadnagyra, s vele együtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztek az Angol Nyelvet Emelt Szinten Oktató Általános Iskola hatodikosai a Megyeri temetőben. A március 11-iki ünnepségen az önkormányzat nevében Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő koszorúzott.

 A himnuszt követően a Nemzeti dal és Arany János Nemzetőrdalának segítségével idézték fel a forradalmi időket a 6/a osztályos tanulók. A diákok kiemelték Lebstück Mária életútjának fontosabb állomásait, köztük azt, hogy börtönévei után Újpesten lelt otthonra, s 1892-ben bekövetkezett haláláig itt élt.

A rövid ünnepség koszorúzással folytatódott, az önkormányzat nevében Ozsváth Kálmán képviselő helyezte el a kegyelet virágait a huszárfőhadnagy síremlékénél. Ezt követően Éber Nándor haditudósító és Mészáros Gábor vörössipkás honvéd nyughelyén is koszorút helyezett el az önkormányzati képviselő.
Éber Nándor és Mészáros Gábor
Haláluk előtti években mindketten Újpesten éltek. Éber Nándor Batthyány Kázmér titkára, Garibaldi ezredese, valamint a Times haditudósítója volt, élete utolsó éveit Újpesten töltötte.

Mészáros Gábor a legderekabb, mindig elöl harcoló vörössipkás honvédek egyike volt, egyben Újpest legidősebben elhunyt polgára.
Képek és szöveg: MOA