Emlékezés neves akadémikusokra

  •  
  •  
  •  

Újpesti, vagy életútjuk, munkásságuk révén újpesti kötődésű akadémikusokra emlékeztek a Magyar Tudomány Napja alkalmából az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskolában.

Az akadémikusok emléktábláinál hagyományosan novemberben megrendezendő ünnepséget ezúttal is az Újpesti Városvédő Egyesület, az Újpesti Közművelődési Kör, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány, valamint a törekvésüket felkaroló Újpesti Vagyonkezelő  Zrt. és az iskola közösen szervezte. A összejövetelt számos újpesti közéleti személyiség, díjazott, érdeklődő tisztelte meg jelenlétével.

Iványi János, az Újpesti Helytörténeti Alapítvány elnöke többek között felidézte: az intézmény falán lévő emléktáblákat a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának százhetvenötödik, Újpest várossá nyilvánításának századik évfordulóján állíttatta az Újpesti Városvédő Egyesület. E táblákon olyan jeles személyek nevei állnak, akik újpestiek, vagy, életútjuk, bármely tudományterületen folytatott munkásságuk okán köthetők a városhoz.

Az ünnepi beszéd után Újpest Önkormányzata nevében Wintermantel Zsolt polgármester helyezte el a kegyelet virágait, majd a szervezők egy-egy képviselője is fejet hajtott. Végül az iskola ebédlőjében tartott fogadáson Hackné Nyerges Rita, az intézmény vezetője azt mondta: büszkék a márványtáblákon felsorolt tudósokra, akik bizonyították, hogy a tudás érték.

M. Orbán A.