Emlékezés Paulus Alajosra (1925-2011)

  •  
  •  
  •  

Ismét gyászolnak az újpestiek. Nyolcvanöt éves korában meghalt dr. Paulus Alajos, Balázs Béla-díjas filmrendező, Újpest szülöttje.

Aki személyesen nem ismerte, az filmjeiből megismerhette ezt a törékeny alkatú embert, aki nap mint nap úgy küzdött betegségével, hogy mindvégig dolgozott. Megírta véleményét a hazáról, a nemzetről, erkölcsről és szülővárosáról, Újpestről. Gazdag életművet hagyott ránk, mint dokumentumfilm-rendező érzékeny volt, kíméletlenül elítélte a hamis és álszent magatartást. Mint művész, nemcsak megmutatta a jelenségeket, de azok mögé nézve az okokat is felkutatta és bemutatta. Számos újpesti vonatkozású műve maradt ránk, kezdve az „A jelek a múltból” című alkotástól a „Fény-képek Istenről” című filmen keresztül, a kettő között több mint huszonöt hosszabb-rövidebb filmig. Szakmai munkáján túlmenően aktív szerepet vállalt a közéletben. Alapító tagja volt az Újpesti Városvédő Egyesületnek, számos filmszakmai testületnek. Büszke volt, hogy szülővárosa Újpestért-díjjal ismerte el, a Városvédő Egyesület Arany horgony emlékérmet adományozott példaképül állítva személyét és munkáját a fiatalok elé. Paulus Alajos befejezte földi pályafutását. Szerény és kedves alakját könnyű lesz felidézni, csak meg kell nézni régi és újabb alkotásait, s a néző máris megismerhet egy értékes életet.

Isten veled, kedves Lojzi!

Kadlecovits Géza


Az 1925. december 2-án Újpesten született Paulus Alajos 1949-ben a Pázmány Péter Tudományegyetem állam- és jogtudományi karán kapott diplomát. 1945 és 1948 között a Szociáldemokrata Párt (SZDP) ifjúsági szervezetében dolgozott, 1948-ban kizárták. 1956-ban az Orion-gyár munkástanácsának titkára volt, majd letartóztatták.

1957-től a Budapest Filmstúdió világosítója, 1959-től forgatókönyvíró, majd dokumentumfilm-rendező, az 1970-es évek elejétől filmrendező volt. Munkásságának javarészét dokumentum- és ismeretterjesztő alkotások adták. Több filmje kapott díjat hazai és külföldi fesztiválokon. 2000-ben Balázs Béla-díjjal tüntették ki. 2007-ben Málló rögök közt szilárd sziklák címmel jelent meg könyve.