Emlékező séta a Megyeri temetőben

  •  
  •  
  •  

Igazi tavaszias időben gyülekeztek március 12-én, szombaton délelőtt a Megyeri temetőben azok az újpestiek, akik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak.

A Fidesz Újpesti Szervezete és a Polgári Újpestért Alapítvány által szervezett séta során a résztvevők felkeresték, és megkoszorúzták Lebstück Mária, Éber Nándor és Mészáros Gábor sírját.

Lebstück Mária sírjánál Bartók Béla mondott ünnepi beszédet. A Fidesz újpesti elnöke emlékeztetett arra, hogy 163 esztendeje, 1848-ban egy bátor nép elhatározta, hogy kivívja szabadságát, kiharcolja az önrendelkezés jogát. Pontokba szedték, hogy konkrétan mit szeretnének elérni, majd fegyvert fogtak a szabadságra éhes emberek. Történelmünk során számtalanszor kerültünk válaszút elé, és nemzedékek sora bizonyította bátorságát. 1956-ban is felkelt a nép az elnyomó rendszer ellen, ám ezt a forradalmat is vérbe fojtották. Sokat kellett várni arra, míg méltóképpen ünnepelhettük március 15-ét.

– Most, akik itt vagyunk, feltűztük a kokárdánkat, és végigjárjuk az emlékhelyeinket, tudjuk, másfajta kihívásokkal kell szembenéznünk – zárta beszédét Bartók Béla. –  Nehéz gazdasági helyzetben van az ország, az adósságcsapdával meg kell birkóznunk. Le kell gyűrni az adóssághegyet, amivel kivívhatjuk pénzügyi szabadságunkat. A sikert az fogja jelenteni, ha talpra állunk. Különös büszkeséggel tölt el, hogy néhány nappal a nőnap után egy női, hős katonára, Lebstück Máriára emlékezünk Újpesten. Süt a nap, jó idő van, és azt gondolom, mi sem tudja jobban jelképezni azt a reményt, ami a tavaszhoz, a megújuláshoz, a talpra álláshoz szükséges nekünk.

A megemlékezés után Lebstück Mária sírján koszorút helyezett el Balázs Erzsébet és Ozsváth Kálmán önkormányzati lépviselő. Mások gyertyákat gyújtottak.

Aztán a jelen lévők elsétáltak Éber Nándor síremlékéhez, ahol Hladony Sándor önkormányzati képviselő ismertette az életutat. Éber Nándor kiváló tollforgató volt a maga korában, és számtalan lap – köztük a Times – újságírójaként tudósított a forradalmi eseményekről. Később Garibaldi ezredeseként harcolt. A kiegyezés után tért haza, országgyűlési képviselő lett.

Mészáros Gábor sírján ez olvasható: élt: 109 évet. A helyszínen a leszármazottak várták az emlékezőket. Hladony Sándor röviden beszélt az igen magas kort megért honvédról, aki több csatában részt vett, fogságba is került, Petőfi Sándort is jól ismerte.

Ezzel tulajdonképpen az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékező séta véget is ért, ám mivel még egy kerek évforduló is ezekre a napokra esik, még egy koszorúzás következett. A válogatott labdarúgó, Bene Ferenc öt éve halt meg, akit Hladony Sándor méltatott. Mint mondta: egykoron izgatottan hallgatta a tokiói olimpiáról szóló rádiótudósítást. A bemondó lelkes hangja ma is a fülébe cseng: Magyarország – Marokkó 6:0. Góllövő: Bene. Hladony úr hiába várta a többi góllövő nevét, mindet Bene Ferenc rúgta. A nagy játékos sírján koszorút helyezett el Cserna Sándor, az önkormányzat közbiztonsági referense.

Ezzel tényleg befejeződött a séta.

Á.T.