Emléktábla az Újpesten tanító Kaffka Margitnak

  •  
  •  
  •  

Felavatták Kaffka Margit emléktábláját a Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola falán, amely intézmény elődjében az írónő öt évig tanított. Ezzel a gesztussal az önkormányzat Babits Mihály mellett Kaffka munkásságát is számon tartja, az idén százharminc éves iskola falán elhelyezett táblát Németh Edit Éva önkormányzati képviselő leplezte le.

A táblaavatás egy időben zajlott az intézmény fennállásának százharminc éves évfordulójával ünneplésével, ezért azon az iskola diákjai is részt vettek. A táblát felavató Németh Edit Éva önkormányzati képviselő rövid köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Kaffka Margit Adyhoz, Babitshoz és Kosztolányihoz hasonlóan ugyancsak a Nyugat című folyóirat munkatársa volt és nem csupán szépíróként, hanem (többek között Újpesten) pedagógusként  is dolgozott  és több tankönyvet is írt.

Szépirodalmi munkái közül 1907-1912 között Újpesten töltött évei alatt és eme időszak élményei hatására írta meg a Színek és éveket. A táblaavatón életrajzának felelevenítése mellett elhangzott az is, hogy felső tagozatos lánytanítványai az akkori korszellemtől nem megszokott módon már-már barátnőként viszonyultak az írónőhöz és személyes élményeiket, gondjaikat is megosztották vele.

Németh Edit Éva szerint a táblát állíttató önkormányzat gesztusa azért is fontos, mert Kaffka Margit munkássága kevésbé él a köztudatban, Ady Endre pedig nagyra becsülte az egyébként négy év alatt öt tankönyvet megíró, Újpesten tanító írónőt. 

MOA