Emléküket máig őrizzük

  •  
  •  
  •  

Szép tavaszi időben gyülekeztek március 14-én, 14 órakor a Fidesz Újpesti Szervezete meghívására azok az újpestiek, akik a Megyeri temetőben emlékeztek az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra, a 164 évvel ezelőtti események főszereplőire. A szabadságharc számos emblematikus alakja, hőse, idős korában Újpesten talált otthonra, és itt is helyezték örök nyugalomra őket.

A Polgári Újpestért alapítvánnyal közösen szervezett hagyományos temetői séta keretében, a forradalom hőseire emlékeztek és helyezték el a kegyelet virágait egy nappal a nemzeti ünnep előtt az emlékezők.

Elsőként Lebstück Mária főhadnagy sírjánál hajtottak fejet. Bartók Béla, a Fidesz Újpesti Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Ozsváth Kálmán önkormányzati képviselő a szabadságharcról és Lebstück Mára főhadnagy érdemeiről mondott beszédet. Megemlítette Éber Nándor, a kor diplomatája, majd haditudósítója munkásságát, tetteit is.  Ezt követően együtt keresték fel Éber Nándor sírját is a kegyelet virágaival. 

A koszorúzások után Hladony Sándor önkormányzati képviselő a 109 éves korában elhunyt Mészáros Gábor vörössipkás honvéd sírjánál a leszármazottak jelenlétében idézte fel Újpest máig leghosszabb életű polgárának életútját.  

Az 1848-49-es forralom hőseinek sírhelyének felkeresésével nem ért véget a temetői séta. A résztvevők útja Szusza Ferenc sírjához vezetett, ahol dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő az UTE válogatott középcsatárára, újpesti barátra és Újpest Díszpolgárára egyaránt emlékezett. 

B. K.