Ép és sérült gyerekek ünnepe

  •  
  •  
  •  

A Zene Világnapján az Erkel Gyula Zeneiskola látta vendégül egy koncerttel a segítséggel élő tanulókat

A Zene Világnapja

A tanév elején elhatároztuk a kollégáinkkal, hogy minden hónapban valamilyen világnapról megemlékezünk a tanulóinkkal együtt. A rengeteg lehetőségből igyekeztünk olyan világnapokat kiválasztani, ami a mi tanulóink érdeklődését is felkeltik.
Sokan tudják, hogy október 1. a Zene Világnapja. Erre a hónapra ezt választottuk. Gondoltam egyet, felkerestem az Erkel Gyula Zeneiskolát. Rendkívül szívélyesen fogadtak. Előadtam a kérésemet, hogy szeretném, ha a zeneiskolás növendékek egy kis hangverseny-ízelítőt adnának a mi gyerekeinknek. Ezáltal együtt, közösen tudnának ünnepelni az ép és a sérült gyermekek is. Úgy gondoltam, hogy egy-egy gyermek zenei előadása sokkal jobban meg fogja ragadni a tanulóink figyelmét, mintha felnőttek műsorát hallgattuk volna meg. Mivel október 1. szombatra esett, ezért a Zeneiskola igazgatóhelyettesével Pécsy Klárával október 3.-ra, hétfőre tűztük ki a koncert idejét.

Hétfőn délután az egész iskola átsétált a Zeneiskolába. Ott már izgatottan vártak a kis nebulók. Először egy kis ízelítőt kaptunk a szolfézs-kör előadásában gyerekdalokból, körjátékokból, majd egy kislány bemutatta a citeratudását.  Nagyon kedves ötlet volt a tanárától, hogy bennünket is megénekeltetett, s ezáltal megalapozta a jó hangulatot. Aztán sorra következtek a különféle hangszeren előadott darabok. Nagy örömünkre néhány hangszert a mi iskolásaink is felismertek. Szerepelt kürt, zongora, fagott, gitár, hegedű és kétféle furulya is. Öröm volt nézni a lelkes kis előadókat, mindannyian boldogan hallgattuk a kedves, dallamos darabokat. Nagy meglepetésemre néhány gyerek fel is ismert egy-egy darabot.

A koncert végén nagy taps volt a jutalmuk a szereplőknek. Kedvesen búcsúztak el tőlünk, szívesen várnak majd legközelebb is vissza bennünket. Igyekeztünk mi is egy kis meglepetéssel kedveskedni a fáradozásukért. A kisebb játékok, tollak, évkönyv mellett saját készítésű ajándékokat is vittünk. Mutatós lett a kavicsok díszítése decoupage technikával. Az üvegfestéssel készített képeket is maradandó emléknek szántuk.

Minden gyerek boldogan, jó hangulatban, vidáman köszönt el a vendéglátóktól.
Köszönjük még egyszer ezt az élményt és gratulálunk a fellépő diákoknak és felkészítő tanáraiknak!

Budapest, 2011. október 3.                                             

Körtélyesi Andrea
gyógypedagógus
Újpesti Általános Iskola és Egyesített Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény