Építészből kandallókészítő

  •  
  •  
  •  

Míg a kandalló régen nélkülözhetetlen használati tárgynak, az otthon alapvető részének számított, addig ma – a számtalan fűtési megoldás mellett – dísztárgyként tekintünk rá. Ritka szakma a kandallókészítés, kevesen űzik. Ezek egyike az Újpesten élő Márki Dezső, akinek hobbijából nőtt ki vállalkozása.

– Tősgyökeres újpesti vagyok. Már a születésem regényes volt, a Szülőotthonban jöttem világra, a háború közepén, egy jelentősebb bombázáskor. A légitámadás elől a pincébe menekítettek mindenkit, kivéve engem, akit ott felejtettek a szülőszobán. Mondták is édesanyámnak, hogy hosszú életű leszek, ha egy bombatámadást túléltem – kezdi viccesen a beszélgetést Márki Dezső.

– Újpesten jártam általános iskolába, itt kezdtem el sportolni, teniszezni. Emellett sokszor rúgtuk a bőrt a grundon. Családi gyökereim az építőiparba nyúlnak vissza. Már gyerekkoromban magamba szívtam a malter szagát, ugyanis az egyik nagybátyám kőművesmester volt, a másik pedig ács. Érthető tehát, hogy ezek után az építőipar vonzott leginkább. A Thököly úton, az Építőipari Technikumban végeztem, majd főiskola következett, amelyet később szakmérnöki képesítéssel egészítettem ki. Sokáig az építőiparban dolgoztam, leghosszabb ideig a Dobó laktanyában működő Építő Dandárnál, ahol sorkatonaként kezdtem, majd itt maradtam építésvezetőként. Ezekben az évtizedekben tipikus panelházépítések mellett sokféle szakmai kihívás megtalált: építhettem bunkert, repteret, szállodát, uszodát. Ennek 1991-es megszűnése után vállalkozóként tevékenykedtem tovább, szintén az építőiparban. A kandallóépítéssel először hobbiként kezdtem el foglalkozni, közel harminc éve. Főként barátoknak építettem egyetkettőt. Magánvállalkozást kezdtem, építészmérnökként kitanultam a kandalló- és cserépkályha- építő szakmát is. Összetett feladat ez, hiszen mellette el kellett sajátítanom a kőfaragó- és a lakatosszakmát is. Azóta, immár sok éve szerte az országban, de itt Újpesten is készítek kandallókat. Egyebek mellett az újpesti Gerber Alajoséknak, sőt Korda Györgyéknek, Maksa Zoltánnak.

Márki Dezső korszerű fűtőberendezésekkel kialakított, rusztikus, eklektikus, skandináv és modern stílusú kandallókat is készít, akár két-három nap alatt.

– A tanulással mindenesetre azóta sem álltam le – teszi hozzá. – Épp a közelmúltban végeztem el egy számítógépes grafi kai tanfolyamot, amelynek segítségével három dimenzióban készíthetek terveket a kandallóépítéskor.

G. R.