•  
  •  
  •  

Az eperszezonban nagyon kedvelt az édességek készítéséhez az élénkpiros, illatos, aromás, finom gyümölcs. Amennyiben lehet, nyersen alkalmazzuk az epret. Lettner Annamária dietetikus tippjei.

A tortakrémeket is eperrel készítjük, a torta tetejét eperrel díszítjük. A gyümölcstortákat is bőven rakjuk meg a friss eperrel, színtelen zselatinnal vonjuk be.

Epres puding

Hozzávalók:
0,5 l rizstej
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál kókuszvirágcukor
1 kiskanál olvasztott vaj ½ citrom reszelt héja
0,5 kg eper
Díszítéshez tejszínhab

A tejből, cukorból, pudingporból sűrű pudingot főzünk. Belekeverjük a vajat és a citromhéjat. Amikor már langyos, óvatosan belekeverjük az epret és tálkákba öntjük. Hűtőben tartjuk tálalásig. Tetejét tejszínhabbal díszítjük.

Epres tiramisu

Hozzávalók:
0,5 kg félbevágott eper
0,5 kg mascarpone
4 dl cukrásztejszín
1 csomag gyors, színtelen zselatin
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor

A tejszínt kissé felverjük, majd belekeverjük a gyors zselatint. A mascarponét kikeverjük a cukrokkal, és hozzáadjuk a tejszínes masszához. Egy hosszúkás süteményformát kibélelünk fóliával, hogy a tetejét is be tudjuk majd takarni vele. Az aljára szépen sorban, a vágott felével lefelé telerakjuk a félbevágott eperrel. A többit belekeverjük a masszába, majd beleöntjük a formába. Ráhajtjuk a fóliát, és a hűtőbe tesszük 6 órára. A formából kiborítva tálaljuk, szeleteljük. Így a tetején vannak az eperszemek.

Epres diós kosárka

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg darált dió
12 dkg margarin
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
Késhegynyi sütőpor

A hozzávalókból tésztát készítünk, és a kosárka sütőformákat vékonyan kibéleljük, majd megsütjük.

Töltelék:
40 dkg eper
5 dkg darált dió
2 csomag vaníliás cukor
2 dl cukrász tejszín
1 csomag habfixáló

Az epret leturmixoljuk a dióval és a cukorral. A tejszínt felverjük a habfixálóval, és összekeverjük az eperrel. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a kosárkákat.

Jó étvágyat!