Épül az Áldozatsegítő Hálózat

  •  
  •  
  •  

Fontos állomásához érkezett az Áldozatsegítő Hálózat Újpesten elnevezésű, uniós támogatással megvalósuló projekt, amelyben az átéltek feldolgozása és a megelőzés egyaránt fontos szerepet kap.

Már folyik az érzékenyítő tréning, amely a projekt egyik fő pillérét, a hálózatépítést segíti. A felkészítés két külön szervezett, egyenként 10-12 fős csoportban zajlik, a szakemberek között önkormányzati dolgozók, rendőrök, polgárőrök, közterület-felügyelők és hivatásos gondnokok találhatók, de a második képzési körben az egyházi és a karitatív szervezetek képviselői is részt vesznek. 

Maga az érzékenyítés több évtizedes múltra tekint vissza. Magyarországon a rendszerváltozás óta része a továbbképzéseknek, az áldozatsegítés esetében pedig arra is szolgál, hogy segítségével a résztvevők könnyebben felismerhessék, ki az, akit valamilyen addig fel nem dolgozott trauma érhetett. A képzés során az érintettek az áldozattá válási helyzetektől kezdve a segítségnyújtási feladatokon át a kommunikációig valamennyi szükséges ismeretet elsajátítják.

Az érzékenyítést a következő hetekben öt csoportra bontott kommunikációs tréning követi. Ezeken a kurzusokon az érzékenyítésen részt vettek közül is ott lesznek néhányan, mások pedig – szakképesítésükkel összhangban – csak ez utóbbi foglalkozásokon vesznek részt.

A képzések szerepéről és a másik fontos pillérről, a több ezer újpesti időst és fiatalt elérő csatornák kiépítéséről- szerepéről következő lapszámunkban olvashatnak.

MOA